Mijn Bibliotheek

Laden...

Maand van de Geschiedenis
Nelleke Noordervliet

Deden we het goed als opstandelingen? Waren we slim en barmhartig als machthebbers? Essayist Nelleke Noordervliet neemt ons mee in haar zoektocht en geeft zo een inkijkje in haar essay Door met de strijd. Nederland en opstand, dat in oktober in de boekhandel ligt.

Nelleke Noordervliet is de auteur van het essay voor de 15de Maand van de Geschiedenis met het thema Opstand. Noordervliets voorliefde voor geschiedenis blijkt uit diverse historische romans. Uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Zelf is ze enthousiast over het thema. “Vereerd nam ik de opdracht van de CPNB aan om het essay voor de Maand van de Geschiedenis te schrijven. Handenwrijvend en enthousiast begon ik het thema Opstand te verkennen. Wat een heerlijk onderwerp!”

Het essay met de titel 'Door met de strijd' wordt door de CPNB uitgegeven en is tijdens de Maand van de Geschiedenis, jaarlijks in oktober, in de boekhandel te koop voor € 3,50. Vanavond verzorgt boekhandel Broekhuis de boekverkoop.

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 1945) studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Haar studie sloot ze cum laude af. Na een tamelijk grillige carrière bij een wetenschappelijke uitgeverij, in het onderwijs en in de politiek als gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid, debuteerde ze als auteur in 1987 met Tine, of De dalen waar het leven woont. Meteen werd Noordervliet erkend als een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers.

Nelleke Noordervliet (1945) schrijft romans, essays en verhalen. Haar werk is veelvuldig genomineerd en bekroond.
Haar werk kenmerkt zich door een grote interesse voor het verleden. Ze schreef een aantal historische romans en boeken over geschiedenis, maar ook in de romans die in het heden spelen worden de figuren bepaald door hun verleden waaraan ze trachten te ontsnappen of waarmee ze in het reine willen komen. Zin om alvast wat van Nelleke Noordervliet te lenen? Klik dan hier.

Televisieserie

Vanaf eind september 2018 zendt de NTR een 7-delige televisieserie uit over de Tachtigjarige Oorlog en is in het Rijksmuseum de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog te zien. In de geschiedschrijving is dit conflict ooit van Oorlog omgedoopt tot Opstand. Maar die term is te heroïsch volgens de laatste inzichten. Karin van den Born (eindredacteur van ‘80 jaar Oorlog’) vertelt over de uitgangspunten bij de serie. En over de lastige opgave om voor een groot publiek een helder verhaal te vertellen, waarin ook de nieuwste intrigerende nuances aan bod komen.