Mijn Bibliotheek  

Laden...

Agenda

Lezing: Morele beslissingen en de kracht van emoties

Lezing: Morele beslissingen en de kracht van emoties

Filosofie gaat over de vraag: hoe leven we ons leven? Corrie Haverkort van Pythia Filosofie neemt je mee.

In ons leven moeten we regelmatig een belangrijk besluit nemen. Nadenken over iets dat ingewikkeld is, lastig en confronterend. Omdat het gaat over een moreel dilemma. Over iets dat goed is of dat we afwijzen. Bijvoorbeeld over ons werk: blijven of veranderen? Of over ons contact met buren of collega’s: zwijgen of spreken? En als het gaat om beslissingen voor kinderen: wanneer weten we wat het beste is? Bij een dilemma staan we altijd in een tweestrijd. En het roept bijna altijd heftige emoties op van verontwaardiging, angst, verdriet of woede.

Inzicht en wijsheid voor de praktijk van alledag

Bij het nemen van morele beslissingen spelen volgens de filosoof Martha Nussbaum emoties een essentiële rol. Ze schrijft: “Emoties geven vorm aan het landschap van ons geestelijke en sociale leven”. Waarmee ze aangeeft dat emoties intelligente reacties zijn op de inschatting dat iets waardevol is. Tijdens deze filosofielezing wordt ingegaan op de betekenis van emoties en de werking ervan op het nemen van belangrijke beslissingen. Daarbij wordt het werk van Nussbaum tegen het licht van de filosoof Immanuel Kant gehouden. Het dagelijks leven vormt echter het uitgangspunt.

Corrie Haverkort is filosoof en beeldend kunstenaar. Ze verzorgt filosofielezingen en -cursussen, trainingen en opleidingstrajecten aan professionals als pedagogen en psychologen, juristen en mediators. Haar filosofische onderwerpen gaan altijd over de vraag naar zin en betekenis in het leven en de rol van rechtvaardigheid in deze.