Mijn Bibliotheek

Laden...

Lezing Bart van Loo over zijn boek ‘Napoleon’

Vrijdag 26 januari vertelt de Belgische schrijver en Frankrijkkenner Bart van Loo in de Bibliotheek Hengelo over zijn boek Napoleon – De schaduw van de revolutie. Daarin gaat hij op zoek naar de mens achter de mythe en schetst hij een weergaloos portret van Napoleon en zijn tijd. Na afloop van de lezing - georganiseerd door Alliance Française, Boekhandel Broekhuis en Bibliotheek Hengelo - is er een boekverkoop met gelegenheid tot signeren.

Napoleon is een van de meest invloedrijke figuren uit de geschiedenis. Maar Napoleon roept ook enorm veel vragen op. Hoe kwam het dat een onbekende Corsicaan erin slaagde om de Franse bevolking ervan te overtuigen dat hij de man was op wie iedereen zat te wachten? Wie was de keizer die vechtend door Europa trok, miljoenen slachtoffers maakte en strandde in een drassige weide nabij Waterloo?

Bart Van Loo vindt antwoorden in de boeiende en uiterst woelige periode van de Franse Revolutie, toen de oude wereld verging en alles anders werd. De schaduw van die revolutie zou altijd over Napoleon blijven hangen. De Franse Revolutie en Napoleon: twee tot de verbeelding sprekende verhalen uit de westerse geschiedenis komen samen in een bevattelijke en meeslepende vertelling.

Bart van Loo

Schrijver en conferencier Bart Van Loo (1973) heeft zich de voorbije jaren ontwikkeld tot een zeldzaam dubbeltalent. Hij is in Nederland vooral bekend door zijn reeks chansoncolleges in De Wereld Draait Door. Hij slaagde er telkens in om Matthijs van Nieuwkerk met open mond te laten luisteren en in het theater trekt hij volle zalen. Maar in de eerste plaats is Van Loo natuurlijk de auteur van de alom geprezen Frankrijktrilogie en van de besteller Chanson. Van Loo is een rasverteller die bevlogenheid, humor en kennis van zaken als geen ander weet te combineren.