Mijn Bibliotheek  

Laden...

Nieuws

Coming Out Week

In Enschede en Hengelo vindt dit jaar opnieuw de Coming Out Week plaats rond de Internationale Coming Out dag op woensdag 11 oktober.

In deze week wordt extra aandacht besteedt aan het vergroten van de tolerantie, acceptatie en gelijkheid van LGBT-inwoners. Daarvoor worden diverse activiteiten georganiseerd.

Oud roze

Een zogeheten coming out (uit de kast komen) is helaas nog altijd niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Dit jaar is het thema: ‘Oud Roze’, waarbij ouderen centraal staan. Zij zijn vaak laat uit de kast gekomen. Regelmatig ervaren zij problemen met acceptatie van hun seksualiteit en durven zij er niet voor uit te komen.

Activiteiten in Hengelo

In Hengelo vinden rondom de Coming Out Week de volgende activiteiten plaats, veelal in samenwerking met Artikel 1 Overijssel, meldpunt voor discriminatie en ongelijke behandeling:

 • Opening Expositie: Nooit meer in de kast!
  Levensverhalen van 'roze ouderen' verbeeld
  30 september | 15.00 uur | Bibliotheek Hengelo Stad | gratis
  De expositie is tot en met 15 oktober te bezoeken.
  Meer informatie

 • Lezing Frank Jochemsen over ‘Niemand dan wij’, de brievenwisseling tussen Wim Sonneveld en zijn levenspartner Friso Wiegersma
  10 oktober | 20.00 – 22.00 uur | Bibliotheek Hengelo Stad | €5
  Meer informatie en kaarten bestellen

 • Uit–de–kast–collectie
  Tijdens de Coming Out Week heeft Bibliotheek Hengelo heeft een speciale 'uit-de-kast-collectie' op een display. Neem je bibliotheekkaart mee zodat je meteen het boek of de DVD van je keuze mee kunt nemen. Online kun je hier ook veel titels van LHBT-boeken vinden.

 • Regenbookbank
  Het Hengelose centrum krijgt een regenboogbank. Met de mozaïekbank wil de gemeente Hengelo duidelijk aangeven dat Hengelo een regenbooggemeente is. Want in Hengelo is iedereen gelijk: hetero, lesbisch, homo bi of trans (LHBT). De gemeente heeft Hengeloërs gevraagd een ontwerp aanleveren voor de bank. Het winnende ontwerp wordt op de betonnen bank getekend en vanaf oktober wordt de bank met mozaïek beplakt.
  Lees hier meer

 • Filmhuis Hengelo
  In de Coming Out Week vertoont Filmhuis Hengelo in samenwerking met Artikel 1 Overijssel eenmalig de volgende films:

  - donderdag 12 oktober, 20.15u Moonlight (2016), regie: Barry Jenkins
  - vrijdag 13 oktober, 20.15u Carol (2015), regie: Todd Haynes
  - zaterdag 14 oktober, 20.15u The Danish girl (2015), regie: Tom Hooper

  Reserveren is mogelijk bij Rabotheater Hengelo (074-2556789, tussen 12.00-16.00 uur of via www.rabotheater.nl). Voor uitgebreidere info en beschrijvingen van de films, zie www.filmhuishengelo.nl.

LHBTQIAP

De term LHBT als verzamelnaam voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders is inmiddels al redelijk ingeburgerd. Maar LHBTQIAP? Waar staat dat eigenlijk voor? Menno Woudt legt het uit op de website van 7Days.