Mijn Bibliotheek

Laden...

Poëzieweek 2018

Poëziefeest in Nederland en Vlaanderen van 25 januari t/m 31 januari

Het thema van dit jaar is theater, onder het motto ‘Uitstromend, in het pluche van de zaal’. Peter Verhelst schrijft het Poëziegeschenk Wat ons had kunnen zijn, het cadeau van de boekhandel bij besteding van € 12,50 aan poëzie.

Gedichtendag – dicht mee!

Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Op 25 januari passen poëzieliefhebbers uit heel Nederland en Vlaanderen gedichten toe in het leven van alledag. Voor collega’s of vrienden, on- en offline. Die dag wordt een grote diversiteit aan poëzieactiviteiten georganiseerd en ook de media klinken die dag een stuk poëtischer.

Andere hoogtepunten in de Poëzieweek zijn: de Herman de Coninckprijs, VSB Poëzieprijs, het NK Poetry Slam, de Turing Gedichtenwedstrijd en de Awater Poëzieprijs. Alle informatie kun je vinden op poezieweek.com. Daar vind je bovendien ook goede tips voor poëziebundels om zelf te lezen!

Logo Gedichtendag 650

Poëzie in de Bibliotheek

Ook in de Bibliotheek Hengelo staat poëzie deze week in het spotlicht. Kijk eens in onze collectie of er wat voor jou bij zit! Of kom naar één van deze activiteiten:

28 januari: Film Dead Poets Society bij Filmhuis Hengelo
31 januari: Schrijverscafé – Poëzie en muziek

Poëzie op de planken, gedichten in het spotlicht

Poëzie en theater. Er zijn tijden geweest dat er nauwelijks verschil tussen de genres was. Poëzie kent een lange orale traditie en werd dus vaak ten gehore gebracht ten overstaan van een publiek. Dat zagen we al bij klassieke Griekse toneelschrijvers als Sophocles en Euripides en dat loopt via Shakespeare, Lessing, Brecht, Beckett en Claus door tot in onze dagen. Tegenwoordig is menig dichter op het podium aan te treffen. De spoken word artist en de slam poet zijn daar van nature te vinden, maar ook de op papier publicerende dichter schuwt het podium niet langer. Alle reden om de zesde Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen in het teken te stellen van Poëzie en Theater.