De oorlog tussen Oekraïne en Rusland houdt ons allemaal in de greep. Welke initiatieven worden er in Bibliotheek Hengelo genomen om vluchtelingen te helpen? Hoe kun je vluchtelingen helpen met het leren van de Nederlandse taal? En wat weten we eigenlijk over Oekraïne en Rusland? Op deze pagina vind je tips en achtergrondinformatie.

Voor Oekraïners

Voor Oekraïners

E-books en luisterboeken

Met de gratis app Unlimited Learning kunnen Oekraïense kinderen en volwassenen volop lezen en leren.

Download de app (iOS)

Download de app (Android)

Luister en leer

‘Luister en leer’ is een gratis taalprogramma voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Maak kennis met de taal door te luisteren en na te spreken.

Jeugdbieb

Lesmateriaal, prentenboeken, e-books, luisterboeken: via Jeugdbieb vind je een schat aan informatie voor Oekraïense kinderen.

Prentenboeken in alle talen

Luister naar audio-vertalingen van de mooiste prentenboeken. Veel boeken zijn ook in het Oekraïens beschikbaar.

Nederlands leren

Iemand helpen Nederlands leren

Werk je als vrijwilliger, leerkracht of heb je vluchtelingen in huis genomen? Deze website geeft praktische tips om samen met taal aan de slag te gaan.

Naar hetbegintmettaal.nl

Naar oefenen.nl

Landelijke hulpacties

Refugee help

Van onderwijs tot gezondheidszorg, van rechtsbijstand tot sportactiviteiten. RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

Vluchtelingen helpen

Heel veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Kijk hier wat je kunt doen, bij welke organisatie je terecht kunt en wat de actuele situatie is.

Over de oorlog

Hoe praat je met je kind over de oorlog in Oekraïne?

Grote kans dat jouw kind iets over de oorlog opvangt. Thuis, in de klas, op televisie of op social media. Het kan dus zijn dat jouw kind hier vragen over heeft. Maar hoe pak je dat aan?

Naar de tips

Achtergrondinformatie

Meer over Oekraïne

President Volodymyr Zelensky

Over de oorlog in Oekraïne