'Het contact met klanten vind ik het mooist'

Gepubliceerd op: dinsdag 08 november 2016
'Het contact met klanten vind ik het mooist'

In de tweede editie van 'even voorstellen' interviewen we Anita, één van de bekende gezichten in de Bibliotheek Hengelo.

Hoi Anita, kun je je even voorstellen? Wie ben je en wat doe je voor de Bibliotheek?

"Mijn naam is Anita Kattenbelt. Ik ben geboren en woonachtig in Enschede. Sinds 1982 ben ik werkzaam bij bibliotheek Hengelo. Ik werk als Medewerkster Informatieservice op de 1e en 2e verdieping. Hier help ik onze klanten met allerlei vragen, bijvoorbeeld over de collectie, over onze eigen en de landelijke dienstverlening, over printen, computers, e-books. En ik verwijs mensen door naar activiteiten en organisaties binnen de Bibliotheek. En ik geef klanten natuurlijk boekentips."

Boekentips, daar kun je er niet genoeg van hebben. Welke boeken vind jij leuk?

"Mijn favoriete genre was thrillers, maar ik lees nu eigenlijk alles wat los en vast zit. Dat komt doordat ik sinds vorig jaar meedoe met de landelijke uitdaging ‘Boek Per Week’. Ik was nieuwsgierig hoeveel boeken ik eigenlijk op jaarbasis zou lezen. Je stelt je eigen uitdaging vast, het mag ook de helft zijn of het dubbele, wat jij wilt. Het is vooral geen moeten, maar een leuke uitdaging."

Heb je wel genoeg inspiratie voor nieuwe titels?

"Er is zoveel moois te lezen en te ontdekken! Meestal zoek ik nieuwe boeken via Pinterest. Als ik termen als ‘niet weg te leggen’, ‘in één adem uitgelezen’, ‘leest als een trein’ zie staan, dan komt het boek op mijn lijstje van nog te lezen boeken. Daar maak ik dan een eigen Pinterest-bord van, net als van de boeken die ik al gelezen heb. Ook vraag ik geregeld klanten die aan mij boekentips vragen, welk boek ze mij aan zouden raden. Erg leuk. Ik heb dus leesvoer genoeg."

En hoe bevalt het om iedere week een boek te lezen?

"Het werkt echt verslavend. Ik ben hierdoor nog veel meer met boeken bezig dan ik voorheen deed. Het is best een uitdaging natuurlijk, maar ik heb het plezier in lezen helemaal ontdekt.

Ik ga nu gewoon af op wat me leuk lijkt. Ik had vorig jaar een e-book gedownload en toen ik het uit had zag ik dat het van uitgeverij Harlequin was. Ik zou nooit zelf een bouquetreeks uit de kast halen, toch vond ik het een heerlijk boek om te lezen. Met Boek Per Week laat ik mijn vooroordelen los en ik krijg daar zoveel leesplezier voor terug."

Wat voor boeken lees je nog meer?

"Zelfs literatuur vind ik nu leuk. Daar was ik vroeger absoluut geen fan van. Door het verplicht lezen op school had ik nooit echt plezier in lezen. Literatuurboeken waren voor mij toen echt onbegrijpelijk. Nu kom ik boeken tegen in dat genre die echt lekker weglezen. Dat komt misschien ook wel doordat je ouder bent geworden, je hebt toch meer leeservaring.

"Door het verplicht lezen op school had ik nooit
echt plezier in lezen. Literatuurboeken waren voor
mij toen echt onbegrijpelijk."

We hebben een keer met collega’s een inspiratiebijeenkomst gehad over boeken en verschillende uitgeverijen. Een collega vertelde dat ze zo kon genieten van mooie zinnen. Dat begreep ik nooit. Voor mij kon een boek wel mooi zijn, maar een zin…? Nu begin ik dat ook te waarderen. Sommige zinnen zijn zo mooi geschreven en kunnen zoveel meer betekenen."

Een echte openbaring dus! Hoe vertaal je dit naar je werk?

"Leesplezier is het belangrijkste waardoor kinderen meer gaan lezen. Ik probeer kinderen te motiveren om te zoeken naar een boek dat hun leuk lijkt. Als een kind met plezier leest pakt hij vaker een boek. Als het eerste boek al met tegenzin wordt gelezen, zal de motivatie om een volgend boek te lezen een stuk minder zijn."

Wat vind je zo mooi aan je werk?

"Het contact met de klanten. Zorgen dat mensen de bibliotheek weer tevreden verlaten en dat je ze hebt kunnen helpen met datgene waarvoor ze kwamen. Het geven van adviezen en leestips, en om dan later terug te horen hoe ze het vonden. Dat is geweldig. Dat doe ik in de Bibliotheek zelf, maar ook online. Ik werk bijvoorbeeld ook voor het landelijke social media team, het landelijke Twitter-kanaal en Facebook pagina. Andersom krijg ik ook veel tips van andere mensen. Soms krijg je hele verrassende tips, verborgen pareltjes."

Is je werk veranderd de laatste jaren?

"Ja, zeker weten! Jarenlang hebben we alles handmatig gedaan, van het typen van de boekhoeken en reserveringen tot het controleren en afstempelen van de boeken. Toen de eerste innamerobot kwam hadden we veel minder last van onze armen en polsen. Dat was een verademing. De werkzaamheden zijn door de automatisering flink verschoven.

We werken de laatste tijd veel meer met vrijwilligers. Het zijn hele leuke collega’s, ze zijn heel geïnteresseerd en welwillend. Wij komen vaak tijd te kort om de collectie mooi te presenteren. De vrijwilligers zorgen ervoor dat het allemaal heel netjes en aantrekkelijk is. Maar hun taak is ook breder, ze zijn een soort gastvrouw of –heer van de bibliotheek.

Als bibliotheek komen we via apps, internet, social media en e-books eigenlijk bij mensen thuis. Je hoeft niet persé naar onze fysieke vestigingen te komen. Aan de andere kant hebben we steeds meer bezoekers die niet voor de boeken komen, maar voor allerlei activiteiten. Dat brengt allemaal meer en ander werk met zich mee. Doordat we verschillende werkzaamheden nu met onze vrijwilligers delen, kunnen we die vernieuwing aan. Het werken in een bibliotheek blijft een uitdaging."

Tot slot… Heb je nog een paar goede tips voor onze lezers?

Ja! Deze titels heb ik onlangs gelezen en kan ik zeker aanraden.

boek1 ikreisalleen boek2 ienemienemutte boek3 komnaarhuis boek4 selectie boek5 detest