E-booktips oorlog en vrijheid

E-booktips oorlog en vrijheid

Inhoud: 

Als bibliotheeklid kan je deze en nog veel meer boeken uit de online Bibliotheek gratis lezen. Tot je 18e ben je gratis lid.

Voor het eerst e-books lenen? Bekijk hoe het werkt.

E-books over oorlog en bevrijding  

Bekijk details van De drogistAd van Liempt
De drogist

Gerard Reeskamp, een drogist uit het Gooi, gaat direct na de Duitse inval vol overtuiging in het verzet. De SD arresteert hem in Arnhem, maar hij ontsnapt en duikt onder. De Duitsers zetten een prijs op zijn hoofd van 10.000 gulden. Reeskamp neemt vervolgens actief deel aan het gewapende verzet in Friesland, hij doet mee aan overvallen op distributiekantoren en het politiebureau van Sneek en hij heeft een belangrijke taak bij de befaamde overval op de strafgevangenis van Leeuwarden.

 

 

 

Bekijk details van De oorlog verzameldAnnemieke van Bockxmeer
De oorlog verzameld

Tussen 1945 en 1950 verzamelde het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) onder chaotische omstandigheden documenten die een belangrijk deel van zijn collectie zouden gaan vormen. Het was in die dagen niet de enige organisatie die op jacht was naar zo veel mogelijk documenten uit officiële bronnen vooral ook de Bijzondere Rechtspleging en het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis waren ernaar op zoek; het leidde in de eerste jaren na de oorlog niet zelden tot een strijd tussen verschillende organisaties, tot het aanvechten van competenties. In dit spanningsveld kon het Algemeen Rijksarchief geen rol spelen, omdat het pas later oog kreeg voor het belang van oorlogsarchieven. Het onvermogen van het Algemeen Rijksarchief was een van de redenen waarom Oorlogsdocumentatie door de overheid werd opgericht. Behalve het verzamelen van meer of minder officiële documenten interviewde het riod getuigen, het liet memoires schrijven en nam dagboeken, brieven en foto s van particulieren in de collectie op. Zo verwierf het instituut in korte tijd een ronduit indrukwekkend archief, waar geen enkele onderzoeker van de Tweede Wereldoorlog meer omheen kan. Het is al met al een bewogen geschiedenis die Annemieke van Bockxmeer in kaart brengt en een geschiedenis die veel zegt over Nederland in en na de oorlog. 

 

Bekijk details van LandgenotenBo Lidegaard
Landgenoten

Het wonder van Denemarken: hoe de joodse inwoners in 1943 werden gered door het moedige optreden van de bevolking.

Toen in september 1943 bekend werd dat de nazi's van plan waren de joodse inwoners van Denemarken te deporteren, werd direct groot alarm geslagen. Spontaan kwam een grootscheepse reddingsactie op gang. Beschermd door de Deense bevolking konden de joden zich ongezien aan de kust verzamelen, vanwaar ze met vissersboten naar het neutrale Zweden werden gebracht. Niet alleen overleefden bijna alle Deense joden de naziterreur, maar ook troffen ze bij terugkeer na de oorlog hun huizen en bezittingen precies precies zo aan als ze die hadden achtergelaten. Historicus Bo Lidegaard vertelt op meesterlijke wijze de spectaculaire geschiedenis van het 'wonder van Denemarken'. 

 

Bekijk details van Over levenErnst Verduin
Over leven

'Toeval bestaat niet,' mag gerust een lijfspreuk van Ernst Verduin worden genoemd. De op 22 juni 1927 in Amsterdam geboren en in Bussum opgegroeide Verduin beseft na het uitbreken van de oorlog in mei 1940 al snel wat het betekent om Jood te zijn volgens de definities van een systeem dat de Joden naar het leven staat. Als dan twaalfjarige is Verduin reeds een zeer alert jong mens dat het aan het toeval ook niet gunt om er iets aan over te laten. Die eigenschap of houding zal in de jaren daarna in sterke mate zijn lot bepalen. Op momenten waarop het erop aankomt om een situatie razendsnel te overzien en nog sneller besluiten te nemen, pakt dat voor Ernst Verduin steeds gunstig uit. Binnen uiteraard de bizarre kaders van een land en een wereld in oorlog en de door de nazi's nauwkeurig uitgestippelde marsroute om hele bevolkingsgroepen - Joden, Roma, Sinti - uit te roeien en uit te wissen. Ernst Verduin doorstond de kampen Vught, Westerbork, Auschwitz, Monowitz en Buchenwald en bouwde na de bevrijding een leven op waarin de diepe sporen van de oorlog onmiskenbaar aanwezig waren en zijn, maar waarin hij er toch in slaagde een behoorlijk en gelukkig bestaan op te bouwen. Tegenover Gerton van Boom en Matthijs Smits deed hij zijn eigen geschiedenis uitvoerig uit de doeken, culminerend in dit boek dat zowel over leven gaat als over overleven.

 

Bekijk details van 1945Ian Buruma
1945

Hoe zet je een beschaving weer in elkaar? Van jongs af aan hoorde Ian Buruma de verhalen van zijn vader over `de oorlog . Er waren ernstiger verhalen, al was het zijne erg genoeg. Hij was ondergedoken, werd opgepakt, te werk gesteld in Berlijn, overleefde bombardementen en ontsnapte aan de hongerdood. Maar wat Buruma het meest intrigeerde: na de oorlog probeerde zijn vader met vele anderen zijn leven voort te zetten alsof er niets was gebeurd. In 1945 onderzoekt Buruma wat er precies gebeurde vlak.

 

 

Bekijk details van Alles ging aan flardenKlaartje de Zwarte-Walvisch
Alles ging aan flarden

Dagboek van een joodse vrouw, geschreven in kamp Vught tussen 22 maart en 4 juli 1943.

 

 

 

 

 

Bekijk details van U wordt door niemand verwachtMichal Citroen
U wordt door niemand verwacht

In dit opmerkelijke boek geeft Michal Citroen een onthutsend beeld van de behandeling die Nederlandse joden na hun terugkeer uit de kampen of onderduik ten deel valt. In de zomer van 1945 kwam de grootvader van Michal Citroen terug uit Auschwitz. Veel later vertelde hij haar hoe afschuwelijk de eerste jaren na de oorlog voor hem en zijn landgenoten geweest water: 'De Nederlanders hebben zich schunnig gedragen'. Haar grootvader was geen uitzondering. Eenmaal thuis op vaderlandse bodem was er voor de meeste joden geen aandacht, geen begrip en geen opvang. Behalve door het schamele restant van de joodse gemeenschap zelf werden zij door niemand verwacht. Waren de joden eigenlijk nog wel welkom in Nederland? Had het Duitse antisemitisme misschien wortel geschoten? Of had de rest van de Nederlanders het alleen te druk met de eigen problemen? Op basis van literatuurstudie, bronnenonderzoek en gesprekken met direct betrokkenen geeft Michal Citroen een antwoord op deze vragen. Jaar oorspronkelijke uitgave: 1999.

 

Norman Stone
De Tweede Wereldoorlog

Hebben we nóg een boek over de Tweede Wereldoorlog nodig? Nee, natuurlijk niet, tenzij het is geschreven door Norman Stone. Stone, in het verleden professor Moderne Geschiedenis in Oxford, BBC-presentator en speechschrijver voor Margaret Thatcher, overtreft zichzelf in dit boek. Puntig en humoristisch geeft hij in negen hoofdstukken een gedegen opinie over het begin en de afloop van de Tweede Wereldoorlog. Geen gids voor beginners, maar een onderhoudend en doorwrocht geschreven overzicht over de belangrijkste periode van de vorige eeuw.

 

 

Bekijk details van Verlangen naar vrijheidParinoush Saniee
Verlangen naar vrijheid

Een Iraanse moeder van twee zonen krijgt te maken met een revolutie en een oorlog en leert in de tweede helft van de 20e eeuw gaandeweg dat ze haar leven niet meer wil laten bepalen door de mannen om haar heen.

 

 

 

 

Bekijk details van Over de muur en terugRick Blekkink
Over de muur en terug

'Carpe Punctum, pluk het moment, want er komt misschien geen volgend moment meer...' Kort na de val van de Berlijnse Muur keert de hoogbejaarde Alexander Lehmann terug naar Berlijn-Mitte. Op de achterbank van een taxi bekijkt hij met weemoed het straatbeeld van de stad waar hij is geboren en heeft gewoond tot aan zijn vlucht uit het communistische Oost-Berlijn in 1962. Zijn gedachten dwalen af naar zijn jeugd, zijn geliefden en het grote familiegeluk dat hij kende. Maar ook zijn bittere ervaringen als militair in dienst van Duitsland tijdens de Eerste- en Tweede Wereldoorlog komen naar boven, evenals zijn dramatisch verlopen vlucht over de Muur. Alexander denkt aan de laatste decennia die in het teken stonden van een belofte en het verlangen om te kunnen terugkeren naar zijn geboortegrond. Zijn herinneringen nemen de vorm aan van een herbeleving, waarin hij wordt geconfronteerd met zijn obsessies en manier van leven. Het lijkt erop dat hij als oude man eindelijk zijn belofte kan inlossen en dat zijn verlangen wordt gestild, in werkelijkheid vindt hij zichzelf terug. Hij ziet in dat hij uit onmacht en spijt is blijven hangen in het verleden. Carpe Punctum, pluk het moment, is de boodschap die hij met deze terugblik op zijn leven wil uitdragen. 

 

Bekijk details van 't Hooge NestRoxane van Iperen
't Hooge Nest

Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

 

 

 

 

 

Bekijk details van De treinreisWilly Lindwer, Aline Pennewaard
De treinreis

De treinreis beschrijft een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Historica Aline Pennewaard ontdekte dat in 1943 met vijf transporten 89 Hongaars-Joodse gezinnen vanuit bezet Nederland naar het toen nog vrije Boedapest werden gebracht. In 1944, na de inval van de nazi’s in Hongarije, wisten de meesten van hen mede dankzij de hulp van de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg opnieuw de dans te ontspringen. Het merendeel van de overlevenden keerde na de oorlog veilig terug naar Nederland. Aan de hand van ooggetuigenverhalen archiefonderzoek laten Lindwer en Pennewaard zien hoe deze Joden vanuit Nederland dwars door bezet Europa naar Boedapest reisden. Wie waren deze vluchtelingen en wat wachtte hun in Hongarije? En hoe konden zij uiteindelijk ongedeerd naar Nederland terugkeren?

  

E-books over oorlog en bevrijding voor kinderen 

Bekijk details van Ik kan nog steeds niet vliegenAnna Woltz
Ik kan nog steeds niet vliegen

ZOMER 1945. Luuk van dertien gaat naar Denemarken om aan te sterken na de hongerwinter. Drie maanden lang mag hij lui in het gras liggen en bessen met room eten. Maar op de boerderij zijn twee meisjes met een geheim; voor de Nederlandse Ida en de Deense Kirsten is de oorlog nog niet voorbij. Luuk dacht dat hij volwassen was na vijf jaar bezetting, maar kan hij Ida en Kirsten ook helpen? ANNA WOLTZ liet zich voor dit spannende en ontroerende boek inspireren door de verhalen van haar vader, die net als Luuk een wonderbaarlijke zomer in Denemarken beleefde na de Tweede Wereldoorlog. Ik kan nog steeds niet vliegen werd bekroond met de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek.

(vanaf ca 10 jaar)

 

Bekijk details van Een hondenlevenDavid Cirici
Een hondenleven

De trouwe hond Mos (ik-figuur) leidt een prettig leven als huisdier, tot bommen zijn huis platgooien. Als straathond moet hij de oorlog overleven. Vindt hij zijn baasjes ooit nog terug?

(vanaf ca. 9 jaar)

 

 

  

Bekijk details van Het geheim van de oorlogskistGerard van Gemert
Het geheim van de oorlogskist

Anna en Davy vinden op zolder bij opa en oma allerlei spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Maar waar zijn de kostbare sieraden van opa’s ouders gebleven? De tweeling gaat op zoek.

(vanaf ca. 8 jaar)

 

 

 

Bekijk details van Wie niet weg is wordt gezienIda Vos
Wie niet weg is wordt gezien

Het joodse meisje Rachel is acht jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In korte verhalen wordt verteld van een tijd van onderdrukking, vluchten, onderduiken en weer bevrijd worden.

(vanaf ca. 11 jaar)

 

 

Bekijk details van OorlogsgeheimenJacques Vriens
Oorlogsgeheimen

 Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit eerst wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen en wie er in het verzet zitten. Dan vertelt Maartje aan Tuur dat ook zij een groot geheim heeft. Ineens komt de oorlog heel dichtbij... Deze speciale filmeditie biedt het verhaal en exclusief beeldmateriaal uit de film.

(vanaf ca. 10 jaar)

 

Bekijk details van De meester duikt onderJan van Reenen
De meester duikt onder

Door het verhaal dat meester De Vreede tijdens de Tweede Wereldoorlog in zijn klas vertelt, komt hij in grote moeilijkheden.

(vanaf ca. 10 jaar)

 

 

  

Bekijk details van Dromen van vrijheidLieke van Duin, Truus Huizenga
Dromen van vrijheid

Horen, zien en zwijgen: daar was ik altijd goed in. Maar nu voel ik dat ik mijn verhaal toch moet vertellen, voordat ik het niet meer kan. West-Java, 1942. Als Marja wakker wordt, weet ze meteen dat er iets mis is. Samen met haar oudere broer Peter sluipt ze naar de woonkamer. Door de vitrages ziet ze Japanse soldaten met een zwaar kanon door hun straat lopen. De Japanners nemen hun huis in beslag en eten de voedselvoorraden op. Marja’s vader wordt krijgsgevangen gemaakt en de rest van het gezin moet naar een kamp. Honger, dorst en ziekte eisen hun tol. Als Peter naar een ander kamp moet, moet Marja opeens de oudste zijn. Kan ze dat wel? Met veel fantasie en vindingrijkheid probeert ze de moed erin te houden. Lieke van Duin en Truus Huizenga baseerden dit verhaal op de jeugdherinneringen van Truus, die van haar negende tot bijna haar twaalfde jaar in drie jappenkampen leefde.

(vanaf ca. 10 jaar)

Bekijk details van We hebben Mutti nooit meer gezienLuise Jacobs
We hebben Mutti nooit meer gezien

Op zesjarige leeftijd werd Luise door haar moeder samen met haar broer Klaus en zusje Leni in Düsseldorf (Duitsland) in maart 1939 op de trein gezet naar Nederland. Van dit kindertransport gingen veel kinderen door naar Engeland. Luise en haar broer en zusje kwamen eerst in Rotter- dam aan, in Quarantaine Beneden-Heijplaat. Het grootste deel van de oorlog is Luise opgevangen geweest door de nonnen van het Maria Internaat in Amersfoort. Luise's vader zat toen ze met haar broer en zusje vluchtte al een tijdje in het concentratiekamp Sachsenhausen. Hij is later in de oorlog vergast in Schloss Hartheim waar ook veel gehandicapte mensen zijn vermoord door de nazi's. Luise's moeder was bang dat ook haar kinderen niet meer veilig zouden zijn door het sterk opko- mende antisemitisme in Duitsland. Ze hoopte in Nederland een veilige haven voor haar kinderen te vinden. Veilig was het wel, maar ze heeft na de oorlog haar kinderen niet meer kunnen ophalen.

(vanaf 10 jaar) 

Bekijk details van Ondergedoken als Anne FrankMarcel Prins, Peter Henk Steenhuis
Ondergedoken als Anne Frank

 Lees over Maurice die ontsnapt uit de trein naar Westerbork en over Jack die wordt geslagen door zijn onderduikmoeder. In totaal vertellen veertien joodse personen hoe zij in de Tweede Wereldoorlog onderdoken. Met kleine zwart-witfoto's.

(vanaf ca. 10 jaar)

 

 

 

Bekijk details van WinterijsPeter van Gestel
Winterijs

 De moeder van Thomas (10, ik-figuur) is overleden. Hij raakt vlak na de Tweede Wereldoorlog bevriend met de joodse Zwaan en wordt verliefd op Zwaans oudere nichtje.

(vanaf ca. 10 jaar)

 

 

 

Extra e-books over het thema vrijheid in het algemeen: 

Bekijk details van Tralies voor het raamElisabeth Marain
Tralies voor het raam

 De vader van Titus zit in de gevangenis. Titus probeert via een computerspelletje een manier te bedenken om zijn vader te bevrijden. AVI-E6.

(vanaf ca. 9 jaar)

 

 

Bekijk details van Naar de rand van de wereldDirk Weber
Naar de rand van de wereld

In de wereld in de toekomst is alles anders. Er zijn Afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen teveel kennis en techniek kunnen gebruiken. Vier kinderen slaan op de vlucht en gaan op zoek naar een wereld waarin ze vrij zijn.

(vanaf ca. 11 jaar)

 

 

 

Bekijk details van Ik ben Vincent en ik ben niet bangEnne Koens
Ik ben Vincent en ik ben niet bang

Na Sammie en opa en Hotel Bonbien komt Enne Koens met het jeugdboek Ik ben Vincent en ik ben niet bang, over een jongen die gepest wordt. Voor Vincent is school net als survivallen: je weet nooit precies wanneer je welke ramp kunt verwachten, dus je kunt je maar beter goed voorbereiden. Hij kent het SAS Survival Handboek dan ook uit zijn hoofd. En hij heeft altijd een blikje met handige survivalspullen bij zich. Maar het ergste moet nog komen: schoolkamp. Hij heeft nog zeven dagen om zich voor te bereiden. Dan komt er een nieuw meisje bij hem in de klas, De Jas, en dat verandert alles… Enne Koens won eerder met Sammie en opa een Vlag & Wimpel van de Griffeljury. Hotel Bonbien is genomineerd voor de Boekenleeuw 2016. ‘Enne Koens is zo’n auteur die de kunst verstaat om een inkijkje te geven in het hoofd van een kind zonder al te veel uit te leggen.’ Juryverslag Boekenleeuw.

(vanaf ca. 10 jaar)

E-books over oorlog en bevrijding voor jongeren vanaf 12 jaar

Bekijk details van In de schaduw van de bevrijdingDavid Scherpenhuizen
In de schaduw van de bevrijding

In de schaduw van de bevrijding is het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal van Joop, een gewone Maastrichtse tiener met twee ongewone vrienden; de ene is lid van de Hitlerjugend en de andere een jood. Ondanks hun verschillen vormt het onwaarschijnlijke trio een hechte club. Ze beleven samen een hoop lol en avonturen, maar als de zomer van 1943 voorbij is worden ze wreed uit elkaar gerukt. Joop staat er ook nog eens helemaal alleen voor als de nazi’s het op zijn vader gemunt hebben. Hij moet al zijn lef gebruiken om zijn vaders huid te redden. Met de bevrijding in zicht treft Maastricht een grote tragedie die diepe littekens achterlaat. Eindelijk wordt de stad bevrijd en hoopt Joop dat alle ellende voorgoed voorbij is, maar dan breekt de hel pas echt los. Joop voelt zich door iedereen verraden. Hij heeft een pistool en 48 kogels om wraak te nemen. In de schaduw van de bevrijding is geschreven voor de jeugd vanaf 12 jaar en geeft een uitstekend beeld over het leven van jongeren tijdens de oorlog.

(vanaf ca. 13 jaar)

Bekijk details van Gevaarlijk geheimJan Heerze
Gevaarlijk geheim

1942. Ward brengt voor zijn broer Henk, die in het verzet zit, illegale kranten rond. Als Henk moet onderduiken, voor Wards ogen een jongen wordt neergeschoten door de Duitsers en klasgenoten ineens verdwijnen, komt de oorlog wel heel dichtbij.

(vanaf ca. 12 jaar)

 

 

 

Bekijk details van Het geheim van het BreepleinJan Vermeulen
Het geheim van het Breeplein

Als zoon van een dominee woont Gert met zijn ouders in de pastorie naast de kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog merkt Gert vreemde zaken op die zich rond de kerk afspelen.

(vanaf ca. 12 jaar)

 

 

Bekijk details van BajaarMartha Heesen
Bajaar

In de onzekere jaren na de Tweede Wereldoorlog woont Julia met haar grootmoeder Momo en haar vijf jongere zusjes op het Brabantse platteland. Ze wachten op een bericht van hun vermiste vader en het lijkt wel of het leven stilstaat. Tot er een paard verschijnt. `Dat ellendige beest, noemde Momo hem toen we hem vonden toen hij óns vond moet ik zeggen, want hij kwam op een avond, heel laat, tegen de achterdeur schoppen. Ik weet nog hoe we schrokken. Het was in onze eerste winter hier, nu bijna vier jaar geleden; Martje en Pieke waren nog babys en lagen samen in een aardappelkistje. We hadden bijna niks. Toch gaf Momo `dat ellendige beest zomaar een appel en een stuk brood en zelfs een stukje van het kostbare krentenbrood uit blik, dat we van de Engelse soldaten hadden gekregen. En ze gaf hem een stal en een naam: Bajaar.

(12-15 jaar)

Bekijk details van De laatste missieMichael Grant
De laatste missie

De GI 's Frangie, Rainy en Rio worden ingezet bij D-day, tijdens de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Rio wordt gepromoveerd tot squadleider, Frangie werkt zich halfdood om gewonden te helpen en Rainy wordt een koelbloedige moordenares.

(vanaf ca. 15 jaar)

 

 

 

Bekijk details van Elke dag een druppel gifWilma Geldof
Elke dag een druppel gif

 Maartens vader was in de oorlog een invloedrijk NSB-lid. Nu Maarten 19 is, gaat hij langzamerhand inzien hoe hij jarenlang door het gedachtegoed van zijn vader vergiftigd is.

(vanaf ca. 15 jaar)

 

 

Extra, e-books over het thema vrijheid in het algemeen: 

Bekijk details van Reis naar de vrijheidDavid Gay
Reis naar de vrijheid

Het verhaal van de Mayflower tijdens de oversteek van de Atlantische Oceaan in 1620. "Je staat op een smalle kade te wachten om aan boord van een klein zeilschip te gaan. Je staat op het punt om een opwindende maar gevaarlijke en ongemakkelijke reis te gaan maken ... " Zo begint het met vaart en verbeeldingskracht geschreven verslag van de reis met de Mayflower. David Gay heeft het speciaal met het oog op jonge mensen geschreven. Nu, 375 jaar na deze historische overtocht, ziet de Nederlandse vertaling het licht. Het verhaal volgt de negen weken durende overtocht van de "Pilgrimfathers" door de ogen van een denkbeeldig gezin, Matthew en Martha Lovelace met hun kinderen Justice en Prudence. Ze komen in aanraking met Master Reynolds, John Howland en William Butten - boeiende figuren die allen werkelijk aan de historische reis hebber deelgenomen.

 (vanaf ca. 12 jaar)

 

Bekijk details van Grote gedachtenJanny van der Molen
Grote gedachten: verhalen over filosofie

Wat voor ideeën hadden veertien filosofen, waaronder Plato en Spinoza? En kunnen deze denkbeelden ook helpen bij je eigen vragen en problemen? Vertelling rond thema's als goed & kwaad en man & vrouw en korte informatie over de filosofen. Met kleine pictogrammen.

(vanaf ca. 12 t/m 15 jaar)

 

 

Bekijk details van VrijheidMilou van der Horst
Vrijheid

Femke is goed op weg in haar strijd tegen anorexia, maar gelukkig is ze niet. Zou paardentherapie haar kunnen helpen? Gebaseerd op de ervaringen van de jonge auteur.

(vanaf ca. 12 jaar)

Het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw staat in de LuisterBieb.

 

E-books over vrijheid in het algemeen

Bekijk details van Big dataBart van der Sloot
Big data

Het fenomeen big data vanuit verschillende kanten belicht, met aandacht voor nieuwe technologieën, de praktijk en de toekomst.

 

 

 

 

Bekijk details van Vrijheid voor moderne mensenDavid Grabijn 
Vrijheid voor moderne mensen

Waar komt vrijheid vandaan, wat betekent vrijheid in het dagelijks leven en voor de toekomst? De auteur woelt in de cultuur en de tijdgeest op zoek naar houvast bij de uitdagingen van het moderne leven. Vrijheid lijkt zowel een mooi ideaal als een vluchtige werkelijkheid te zijn. Toch blijft het vuur van de vrijheid branden. Lees over blauwe, rode en gouden vrijheid. Over vrijheid in het persoonlijk leven en vrijheid in de samenleving. Een uitdagende, prettig geschreven analyse. 

 

 

Bekijk details van Gedichte gedachtenJan Terlouw
Gedichte gedachten

Zijn hele leven schrijft Jan Terlouw al gedichten. Het helpt hem bij lezingen en essays om zijn gedachten tot de kern terug te brengen. De van hem bekende thema's komen allemaal terug in deze bundeling: de natuur, het leven en de liefde, kunst en politiek, vrijheid en verantwoordelijkheid. De gedichten zijn toegankelijk, licht en hebben rijm en ritme. Jan Terlouw (15 november 1931) werkte jaren als natuurkundige, voordat hij in 1971 besloot de politiek in te gaan. Hij was onder meer fractievoorzitter.

 

 

 

Bekijk details van Niet de race maar de reisJolanda Linschooten 
Niet de race maar de reis

 Hoe is het om in je eentje dwars door Engeland, Wales en Schotland te rennen? Ultraloopster Jolanda Linschooten deed het. Ze liep in zes weken een trailrun van 2000 km, in de eenzaamheid van de ruige natuur, door weer en wind. Het was heerlijk - ze voelde de snelheid in haar benen, in haar hele wezen, en ze was één met de elementen. Maar het was ook afzien door kou en intense vermoeidheid. De reis keerde haar emotioneel binnenstebuiten, maar uiteindelijk overwon ze zichzelf. Jolanda Linschooten is avonturier en fotografe. Bovendien is ze een van Nederlands sterkste ultratrail-loopsters. Ze heeft een reeks reisboeken op haar naam staan en houdt presentaties over haar tochten. In Niet de race maar de reis vertelt ze wat een extreme voetreis met haar doet.

 

 

Bekijk details van Kinderen die de wereld hebben veranderdKinderen die de wereld hebben veranderd

Kinderen die de wereld hebben veranderd Wat is de overeenkomst tussen Malala en Anne Frank? Wat hebben Iqbal Masih, Christiane F. en Ishmael Beah gemeen? Allen hebben ze de ogen van de wereld geopend voor het onrecht dat hun als kind is aangedaan en de problemen waarmee kinderen soms te maken krijgen. De een is doelbewust ten strijde getrokken, bijvoorbeeld voor het recht op onderwijs. Een ander is ongewild een symbool geworden van het verwoestende effect dat oorlog heeft op het leven van kinderen. Kinderen die de wereld hebben veranderd bevat verhalen over meer dan twintig kinderen die de aandacht hebben gevestigd op ernstige problemen in onze maatschappij. Dikwijls hebben ze ook een bijdrage geleverd aan de oplossing. Door hun vaak moedige optreden hebben ze onze wereld een klein beetje ten goede gekeerd. Wie zijn deze kinderen? Wat hebben ze gedaan en met welk effect? Wat heeft hen geïnspireerd? De schrijvers van dit boek hebben waar mogelijk de antwoorden opgetekend uit de mond van de kinderen zelf of ze hebben gesproken met mensen uit hun directe omgeving. Het boek staat onder redactie van historica Els Kloek en journalist Floris van Straaten (NRC Handelsblad). De verhalen zijn geïllustreerd met 150 actuele en historische fotos, in kleur en zwart/wit, die op tablets opklikbaar zijn tot schermvullend formaat. De verhalen zijn voorzien van talrijke internetlinks en alleen het ebook bevat het volledige verhaal over Basilio Vargas.

Bekijk details van De prijs van de vrijheidMaarten van Buuren, Joep Dohmen
De prijs van de vrijheid

Het leven is een droevige aangelegenheid: de meeste van onze plannen monden uit in teleurstelling; we worden voortdurend geconfronteerd met ziekte en dood; en steun van anderen is juist niet te vinden wanneer je die nodig hebt. Er is weinig dat ons lot verlicht en ons behoedt voor een permanente toestand van zwaarmoedigheid. Of toch niet? Is het leven juist vol kansen en uitdagingen? Stelt het je voor de voortdurende opdracht jezelf met goede moed opnieuw uit te vinden, je te ontwikkelen, iets te betekenen voor jezelf en voor anderen? Is er wel degelijk zin aan ons bestaan te geven?

 

 

 

Bekijk details van Van fobie naar vrijheidPieter Frijters
Van fobie naar vrijheid

`Een fobie is niets anders dan een fout filmpje dat zich afspeelt in het hoofd. Tot deze conclusie kwam Pieter Frijters nadat hij zijn eigen burn-out en angsten overwon. Sindsdien heeft hij talloze mensen geholpen met zijn visueel gerichte methode Mind Tuning ®. Hij moedigt mensen aan om hun angstbeelden een levensgrote spin, een enge lift op dt reoepn en die in een andere context te plaatsen. Zo wordt de spin een lieflijk, nietig wezentje en de lift een aangenaam zoevend vervoermiddel. De mind wordt daardoor als het ware opnieuwe ingesteld, getuned. Frijters laat in dit boek zien hoe de lezer door middel van het `geestelijk potentieel zijn leven radicaal kan veranderen en verbeteren. Met talloze oefeningen, veel achtergrond verhalen en praktische informatie is dit het boek bij uitstek voor iedereen die van zijn fobie verlost wil worden.

 

 

Bekijk details van Hoe vrij zijn wij?Raoul Martinez
Hoe vrij zijn wij?

Zoektocht vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines naar de betekenis en de implicaties van het begrip 'vrijheid'.