Betalen

betalen smDe Bibliotheek is cashless. Dat betekent dat je bij ons niet met contant geld kunt betalen. Dat is veiliger en makkelijker. Wat voor kosten kun je tegen komen en hoe kun je deze betalen?

Openstaande kosten betalen

Heb je kosten openstaan, bijvoorbeeld telaatgeld of lidmaatschapskosten, dan kun je die met pin of een tegoed betalen in de Bibliotheek. Betalen kan ook vanuit huis met iDEAL, na inloggen in Mijn Bibliotheek.

Een tegoed nemen

Met een tegoed op je bibliotheekpas hoef je niet meer voor ieder klein bedrag af te rekenen. Je zet een tegoed op je pas in de Bibliotheek bij een betaalautomaat of online via iDEAL, na inloggen in Mijn Bibliotheek.

Lidmaatschapskosten

Iedere maand worden de kosten voor het lidmaatschap automatisch afgeschreven rond de 20e van de maand.

Ben je net lid geworden, dan betaal je de eerste keer pas in de daaropvolgende maand. De eerste keer betaal je een maand vooruit, waardoor het maandbedrag twee keer wordt afgeschreven.

Telaatgeld

Als je je materialen te laat inlevert, betaal je €0,15 per stuk per dag dat de Bibliotheek geopend is.

Kopiëren en printen

Je kunt bij de Bibliotheek Hengelo Stad terecht om tegen een klein bedrag kopietjes en printjes te maken. Deze reken je af met je pinpas of met het tegoed op je bibliotheekpas. Instructies

Voor anderen betalen

Wil je het telaatgeld voor je kinderen betalen? Of wil je dat iemand voor jou kan betalen? Dat kunnen we regelen! In Mijn Bibliotheek (na inloggen) kies je voor ‘Relaties’ en vul daar de gegevens in van de persoon waar je voor wilt betalen of die voor jou wil betalen. Je kunt ook voor anderen verlengen.

Inloggevens kwijt

Ik weet mijn gebruikersnaam niet

Het is altijd mogelijk om je aan te melden met je pasnummer in plaats van je gebruikersnaam. Het pasnummer vind je op je bibliotheekpas: het nummer dat begint met 254 of 54. Na aanmelding kun je je gebruikersnaam zien en wijzigen.

Ik weet mijn wachtwoord of pincode niet

Wanneer je lid wordt in de Bibliotheek krijg je van de klantenservice een tijdelijk wachtwoord mee. Sluit je online een lidmaatschap af, dan krijg je de code per e-mail. Als je de eerste keer inlogt, verander je het tijdelijke wachtwoord in een eigen wachtwoord.

Heb je je wachtwoord gewijzigd, maar ben je hem vergeten? Dan kun je hier een nieuw wachtwoord aanvragen.

Ik ben mijn wachtwoord kwijt, maar ik heb geen e-mailadres. Hoe kom ik aan een nieuw wachtwoord?

Je kunt bij de klantenservice een tijdelijk wachtwoord aanvragen. Kom even langs, of bel ons.

Lidmaatschap

Heb je een vraag die niet wordt genoemd? Neem dan contact met ons op!

Hoe kan ik lid worden?

Je kunt online lid worden of bij de balie in Bibliotheek Hengelo Stad en in het filiaal Hasseler Es. Voor meer informatie over het lidmaatschap kijk je hier. Neem bij het afhalen van je bibliotheekpas een legitimatiebewijs mee. 

Wat kost het lidmaatschap?

Het lidmaatschap kost € 4,25 per maand. Voor dit bedrag kun je eindeloos veel boeken, films, tijdschriften en e-books lenen. Tot 18 jaar is een abonnement gratis.

Ik betaal met automatische incasso. Wanneer worden de lidmaatschapskosten geïncasseerd?

Rond de 20e van de maand. 

Hoe zeg ik mijn abonnement op?

Heb je een maandlidmaatschap? Dan kun je op ieder moment opzeggen, met een opzegtermijn van een maand. De maand waarin je opzegt is de laatste maand waarin er nog geld wordt afgeschreven. De daaropvolgende maand is de laatste maand waarin je kunt lenen.

We geven je twee voorbeelden ter illustratie:

  • Zeg je op 30 december op, dan is de afschrijving van omstreeks 20 december de laatste afschrijving. Je kunt in januari nog lenen.
  • Zeg je op 8 januari op, dan zal er omstreeks 20 januari nog een laatste keer worden afgeschreven. Je kunt in februari ook nog lenen.

Heb je nog een jaarlidmaatschap? Die kun je na het eerste jaar opzeggen. 

Opzeggen kan telefonisch, schriftelijk, via het contactformulier of aan de balie.

Ik heb een maandabonnement voor € 4,25 per maand. Waarom wordt er nu € 8,50 afgeschreven?

De eerste afschrijving volgt pas na een tijdje. Je betaalt dan de eerste maand na inschrijving én de daaropvolgende maand vooruit. 

Ik ben mijn bibliotheekpas kwijt. Wat moet ik doen?

Je bent verantwoordelijk voor de materialen die op je pas geleend worden, ook bij verlies of diefstal. Meld het daarom altijd als je je pas bent verloren. Deze wordt dan geblokkeerd. Tegen een vergoeding van €3,50 krijg je een nieuwe bibliotheekpas.

Wat kan ik allemaal met mijn bibliotheekpas?

Je kunt boeken, e-books, cd’s, dvd’s, luisterboeken, games en tijdschriften lenen. Het reserveren van materialen, ook uit andere bibliotheken, is gratis. De pas geeft korting op workshops, lezingen en andere activiteiten van de Bibliotheek.

Hoe kan ik ook e-books lenen?

Je kunt gebruik maken van het e-booksplatform van de digitale Bibliotheek. Kijk op www.bibliotheek.nl/e-books, maak keuze uit duizenden e-books en begin direct met lenen. Heb je hulp nodig? We helpen je graag in de Bibliotheek.

Kan ik ook lenen bij andere Bibliotheken?

Jazeker. Met je pas kun je natuurlijk lenen bij onze vestigingen Bibliotheek Hengelo Stad en Hasseler Es. Je kunt ook terecht bij alle andere Bibliotheken in Nederland. Dat noemen we gastlenen. Bekijk hieronder hoe het werkt.

Kan ik boeken lenen als ik niet zelf naar de bibliotheek kan komen?

Dat kan! U geeft een lijstje door, de vrijwilligers van Bibliotheek aan Huis zoeken materialen uit en brengt deze vervolgens bij u thuis, zonder extra kosten.