Nieuws | Blijf up-to-date over de Bibliotheek

Kinderen van vluchtelingen zijn al echte praatjesmakers

Kinderen van vluchtelingen zijn al echte praatjesmakers

Het project ‘praatjes maken’ zit er op. Kinderen van zes vluchtelingengezinnen kwamen deze zomervakantie met regelmaat naar de Bibliotheek Hengelo om beter te worden in taal. Vrijdag waren zij voor het laatst en ontvingen hun eigen ‘praatjesmakers’-diploma.

Twee middagen per week kregen kinderen van vluchtelingen online logopedietraining en deden ze taalspelletjes in de Bibliotheek. De kinderen zijn zeer gemotiveerd om te leren, om de wereld om hen heen te begrijpen en te communiceren in een nieuwe taal. In de zomervakantie gaan ze echter niet naar school, waardoor hun ontwikkeling minder hard gaat. Dit project is daarmee een goede aanvulling op het onderwijs.

Peter Bonekamp, educatiespecialist van de Bibliotheek Hengelo, kijkt tevreden terug op het nieuwe project: "De kinderen zijn zeker vooruit gegaan en hebben het erg naar hun zin. Hier gaan we mee door, maar we willen het ook breder trekken."

"Niet alleen vluchtelingenkinderen zijn namelijk gebaat bij een taalstimulering. Een kwart van alle kinderen gaat met een taalachterstand naar de basisschool en haalt die niet gemakkelijk weer in. Wil je daar iets aan doen, dan moet je op een plezierige manier met ze bezig gaan met taal. Als ze die achterstand inhalen, doen ze het beter op school en lopen ze tegen minder problemen aan in de toekomst.”

praatjesmakers2

praatjesmakers3

Projecten om beter te worden in taal en lezen

Het project is een samenwerking van TinyEYE online logopedie, basisschool De Horizon en Bibliotheek Hengelo. De Bibliotheek heeft meer projecten om taal te verbeteren, zoals de VoorleesExpress, de Bibliotheek op school, BoekStart, maar ook het Taalpunt, waar volwassenen terecht kunnen om beter te leren lezen en schrijven.

praatjesmakers4