Boekenweek in het teken van Natuur

‘En toch is alles wat we doen natuur’. Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 plaatsvindt, is Natuur. In Bibliotheek Hengelo vinden diverse activiteiten plaats, zoals een natuurmarkt, een workshop natuurfotografie en een prachtige boekverfilming. Bovendien komt Koos van Zomeren langs! Als cadeautje hebben we de Literaire Landkaart én het Boekenweekmagazine voor u.

Literaire landkaart

BW18 De Literaire Landkaart 900
De Bibliotheek heeft dit jaar een exclusief en uniek cadeau voor leden: de Literaire Landkaart. Op deze uitvouwbare kaart is ons land prachtig vormgegeven in tekst. De twaalf provincies zijn opgetekend uit boekfragmenten die een natuurlandschap omschrijven. Een pareltje voor aan de muur of onderweg in de natuur. Vanaf 10 maart verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.

Ook het gratis Boekenweekmagazine kunt u gratis in de Bibliotheek afhalen. Het magazine staat ook dit jaar boordevol bijzondere interviews, exclusieve reportages en actuele boekentips.

Programma in de Bibliotheek

10 maart: Dag van de Natuur

Natuurmarkt
Om de lente alvast in te luiden organiseren we een natuurmarkt. Met kraampjes, kleine proeverijtjes, moestuinzaden, workshops en film.
10 maart | 10:00 - 15:00 | gratis toegankelijk | meer informatie

Film Boven is het stil
Geniet van een prachtige boekverfilming, gebaseerd op het gelijknamige boek van Gerbrand Bakker. Het boek gaat over Helmer, een vrijgezelle boer van middelbare leeftijd die een geïsoleerd leven leidt met zijn hoogbejaarde vader die hem als mislukte zoon ziet. Maar dan gooit Helmer het roer om.
10 maart | 11:00 - 12:30 | gratis toegankelijk | meer informatie

Workshop Fotografeer de Natuur
Ga met fotografe Simone Gerard mee de natuur in en ontdek hoe je de mooiste foto's maakt!
10 maart | 12:00 - 15:00 | leden €7,50, niet-leden €10 | meer informatie

14 maart: Koos van Zomeren

Ivan Borghstijn gaat in sprek met auteur Koos van Zomeren over zijn nieuwste boek Alle Vogels. Hét ultieme vogelboek waarin de vogel zowel op literaire als informatieve wijze bezongen wordt. Een avond voor liefhebbers van vogels en natuur, maar ook voor liefhebbers van literatuur!
14 maart | 20:00 - 22:00 | leden €5, niet-leden €7,50 | meer informatie

17 maart: Film Boven is het stil

Op 10 maart de film gemist? Geen probleem, want op zaterdag 17 maart is Boven is het stil opnieuw te zien!
17 maart | 14:00 - 15:30 | gratis toegankelijk | meer informatie

Boekenweekgeschenk en essay

De Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck heeft het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten geschreven (cadeau in de boekhandel bij besteding van €12,50) en Jan Terlouw schreef het Boekenweekessay Natuurlijk. Het essay is vanaf 10 maart voor €3,50 te koop in de boekwinkel.

Leestips

Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur’. Deze dichtregel is het motto van de Boekenweek. Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna. De overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verweren is een romantisch idee.

Klik op een link om het boek te reserveren in de Bibliotheek.

Overweldigende natuur

Dit idee is terug te vinden in hedendaagse literatuur: Grip (Stephan Enter), Het leven van Pi (Yann Martel), en in Zeitoun (Dave Eggers), maar ook in klassiekers als Nooit meer slapen (W.F.Th. Hermans), Robinson Crusoe (Daniel Defoe) en Moby Dick (Herman Melville). Solar (Ian McEwan) is een literair verhaal over bedreiging van natuur en klimaat. De typische Hollandse landschappen spelen een literaire hoofdrol in Natuurdagboek (Nescio) en Boven is het stil (Gerbrand Bakker).

Door de ogen van een dier

En er is een fascinerende literaire dierentuin. Schrijvers kruipen graag in de huid van dieren, Anton Koolhaas en Toon Tellegen doen dit meesterlijk, maar ook: Dagboek van een Poes (Remco Campert), De Ruiter (Jan van Mersbergen) en De verwarde cavia (Paulien Cornelisse). Midas Dekkers is een van de vele biologen in de Nederlandse letteren, van hem is de onvergetelijke quote: “Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en de groenteboer”.