Nederland Leest

Nederland leest, Hengelo bakt, wat je eet ben je zelf, wij willen je recept, een lezing én een gratis boek! Het is heel wat, maar tijdens Nederland leest 2018 pakken we in Bibliotheek Hengelo flink uit.

Van 1 t/m 30 november is het jaarlijkse evenement Nederland leest. Het thema van 2018 is voeding. Waarom Nederland Leest  over eten? Omdat wij zijn wat we eten.

Bibliotheek Hengelo organiseert de informatiemarkt ‘Wat je eet ben je zelf’ over voeding, verzamelt en verspreidt leuke recepten met een persoonlijk verhaal en houdt de bakwedstrijd ‘Heel Hengelo Bakt!’ Waaraan iedereen kan meedoen. Er is een lezing genaamd ‘Koers of vitaliteit’ en vanaf 1 november kunnen bezoekers een gratis boek meenemen (op=op).

Nederland Leest

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. In 2016 was dat: democratie, in 2017: robotica. En dit jaar is het thema voeding.

Zonder voeding kan een mens een lange tijd, zonder water niet. Maar toch, de mens eet al heel lang niet meer om alleen maar in leven te blijven of zijn kroost te kunnen onderhouden. De mens neemt vanaf haar eerste bestaan voedsel tot zich en krijgt zo de energie om te jagen, land te bewerken om gewassen te kweken, wateren te bevissen en een schuilplek te bouwen.

Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco heeft voedsel zelfs de geschiedenis bepaald. Toen hem gevraagd werd wat in zijn ogen de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar was, antwoordde hij ‘De veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw. Hun toegenomen voedingswaarde heeft ons slimmer gemaakt en zo de Renaissance mogelijk gemaakt.’

Daarom is de tijd rijp om de gehele maand november Nederland Leest 2018 te wijden aan Voeding.

Informatiemarkt: Wat je eet ben je zelf

Kom op 3 november naar de ‘wat je eet ben je zelf informatiemarkt’. Alles over voeding; koken, cultuur & lifestyle, gezondheid, voedingstechniek en milieu. Met informatie, tips en proeverijen van oa: Boerderij en tuinderij Zuuver, een diëtiste, natuurvoedingsdeskundige, Twente Vegan en Vertwenz!

zaterdag 3 november | 10:00 - 15:00 | Bibliotheek Hengelo Stad | Gratis

Koers op vitaliteit

In het teken van Nederland Leest geeft Ellen Steenbeeke een lezing, met als titel 'koers op vitaliteit'. Deze lezing geeft je inzicht op de orthomoleculaire geneeswijze en hoe dit impact kan hebben op de gezondheid. Ellen leerde ook dat naast reguliere zorg een hele andere zorg bestaat; de complementaire zorg. Deze kijkt op een hele andere manier naar klachten van het lichaam. Complementaire zorg, waar de orthomoleculaire therapie een onderdeel van is, kijkt naar de oorzaak van de klacht. De vraag is ‘waardoor is de klacht ontstaan, waarom heb je deze klachten?’  De alles zeggende spreuk van Hippocrates, Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde, “Laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding” zegt het ook.

maandag 12 november | 20:00 - 21:30 | Bibliotheek Hengelo Stad | Gratis

Heel Hengelo Bakt!

Op 24 november is de bakwedstrijd Heel Hengelo Bakt! in de Bibliotheek. Waar Hengeloërs hun bakkunsten kunnen laten zien aan oa jury lid Annemarie Pronk (winnaar heel Holland Bakt 2016). Het thema is Zoete boeken in de Bibliotheek. We dagen deelnemers uit de lekkerste en mooiste zoete taart te bakken van Hengelo.

De taart maak je vooraf thuis. Er zijn twee categorieën: één voor de leeftijd van 12 tot 17 jaar en één volwassenencategorie voor 18 jaar en ouder. Opgeven doe je voor 15 november bij Jansje Hofman via . Vermeld bij het opgeven je naam, de naam van je taart, je leeftijd en de ingrediënten die in je taart zitten. Wacht niet te lang, want vol is vol

Als je geen bakker bent ben je ook van harte welkom om te komen kijken:

10.00 Deelnemers brengen de zelf gebakken taarten
11:15 Jurering taarten
Wanneer de jury klaar is met jureren mogen de taartbakkers proeven van elkaars taarten.
13.30 Quiz, demonstraties en vragen stellen aan Annemarie Pronk
15.00 Prijsuitreiking (met Annemarie Pronk en René Siteur)

zaterdag 24 november | Bibliotheek Hengelo Stad | Gratis

Gratis boek 'Je bent wat je leest'

Vanaf 1 november hebben we een leuk cadeautje voor elke bezoeker van de Bibliotheek!

We verklappen het vast; een gratis geschenkboek Je bent wat je leest! Het geschenkboek bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen: vijf culinaire kopstukken belichten het thema voeding ieder vanuit hun eigen blik. Zo vormt het boek een verfijnd menu met: fictie, non-fictie, spanning, wetenschap en heerlijke recepten. Geschreven door; Joël Broekhaert, Rosanne Hertzberger, Charlotte Kleyn, Marion Pauw, Pierre Wind & Ronald Giphart. Een heerlijk geschenk, leuk om te lezen, te bewaren en te gebruiken.

Recepten met een persoonlijk verhaal

Heb jij een leuk, favoriet, geërfd, mooi en/of lekker recepten? Het mag alles zijn, zoet, hartig, hoofdgerecht, een toetje, ontbijt, zo gek of gewoon als je het kunt bedenken. Dan willen we het graag hebben!

Iedereen die zijn of haar recept wil delen in de Bibliotheek kan tot 7 november het recept inleveren bij Diane Wevers via . Wel vragen we uitleg waarom dit recept zo bijzonder (lekker) is en/of hoe je er aan gekomen bent en de volgende gegevens:

• Titel recept
  • Voor hoeveel personen
  • Ingrediëntenlijst
  • Kook-/baktijd
  • Naam (indien gewenst alleen voornaam)
  • Korte bereidingswijze
  • Indien mogelijk een foto

MultiTouchtafel

Op de MultiTouchtafel zit een nieuwe module die past in het thema voeding. In beeld verschijnen steeds vier vragen die beantwoord kunnen worden met waar of niet waar. Je speelt niet voor de punten maar voor de kennis. Kom naar de Bibliotheek en probeer het (samen) uit!