Boekenweek 2019

Het thema van de 84ste Boekenweek, die van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 plaatsvindt, is De moeder de vrouw.

Het thema

De moeder de vrouw. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het dan ook een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een ‘natuurramp’ (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen. En waar blijft de begeerte van de moeder de vrouw? Kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders.

Iedereen heeft een moeder…

De Boekenweek viert het boek, en in 2019 vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap.

In het kader van de Boekenweek 2019 organiseren we diverse activiteiten.
Op 26 maart bezoekt Daphne Deckers bibliotheek Hengelo, zij wordt geïnterviewd door Ivan Borghstijn over haar nieuwste boek “Dubbel zes”.
dinsdag 26 maart | 20:00 - 21:30 | Bibliotheek Hengelo Stad | leden €5,-, niet leden €7,50

In samenwerking met Metropool, Hengelo Leest en Boekhandel Broekhuis
vindt op 28 maart de Boekenballade plaats. Een avond waarin muziek en literatuur elkaar een ferme en liefdevolle handdruk geven.
donderdag 28 maart | Aanvang 19:30 - zaal open 17:00 | Poppodium Metropool | Gratis