Stolpersteine 2019

Stolpersteine zijn een van de vele manieren om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog niet te vergeten. Stolpersteine, of struikelstenen zijn kleine vierkante messing plaatjes die tussen de straatstenen liggen.

Stolpersteine zijn te vinden voor de voormalige woonhuizen van de slachtoffers van de oorlog, met de naam van mensen die door de nazi's werden verdreven, gedeporteerd, vermoord of werden gedreven tot zelfmoord. Stolpersteine zijn  een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig die in 1996 in Berlijn-Kreuzberg de eerste stolpersteine, toen nog illegaal, legde. Stolpersteine zijn  al sinds meer dan 20 jaar in Europa en sinds 2007 worden in Nederland 'Stolpersteine' gelegd voor adressen waar in de tweede wereldoorlog Joodse burgers zijn weggevoerd door de nazi's. Tegelijkertijd waarschuwen de Stolpersteine dat uitsluiting en racisme onherroepelijk tot moord leiden. De boodschap achter de stenen is dat we de individuele slachtoffers herdenken. We hebben het altijd over zes miljoen omgebrachte joden, honderdduizend in Nederland. In Hengelo ging het om 167 weggevoerde en vermoorde stadsgenoten. Het kan niet anders of we moeten hen als buren, collega's, klasgenoten leveranciers, winkeliers of clubgenoten hebben gekend. Temeer omdat  er in Hengelo in 1940 niet meer dan 43.000 mensen woonden. Nu zijn er zelf straten waar meer dan 10 Stolpersteine liggen, en dit jaar wordt de 100ste door burgemeester Schelberg onthuld.

Stichting Levend Verleden Oost Nederland

Stichting Levend Verleden Oost Nederland is een non-profit organisatie die met de inzet van vrijwilligers eraan werkt dat er in Almelo, Enschede en Hengelo stolpersteine worden geplaatst. Deze werkgroepen hebben niet alleen Joodse slachtoffers in het project opgenomen. Ook verzetsstrijders en andere slachtoffers worden met een Stolperstein herdacht. Het plaatsen van Stolpersteine is afhankelijk van donaties en giften. Wilt u als particulier een Stolperstein adopteren dan kan dat vanaf 120 euro per stuk.

Om thuis te kijken...

De documentaire “Een steen voor een leven; over ‘struikelstenen’in Zwolle.”
Wat is het verhaal achter ‘struikelstenen’ en hoe troostrijk is het om op deze manier te gedenken? De in Zwolle geboren en getogen rapper Sticks maakt voor het eerst de legging van struikelstenen mee in zijn stad. “We gedenken op 4 mei, maar dat is meer algemeen, je hoort het te doen. Maar als de alledaagse ruis zijn tol komt opeisen en het gedenken naar de achtergrond verdwijnt, dan zijn daar de struikelstenen.” De documentaire is hier te vinden.

Activiteiten

Van 12 maart tot 4 april is de tentoonstelling Stolpersteine - struikelstenen in de Bibliotheek Hengelo te zien. De expositie bestaat uit zeven informatiezuilen en gaat over de geschiedenis van de stolpersteine. Diverse facetten van dit Europese kunst- en herinneringsproject worden belicht en is ook te zien hoe de stolpersteine worden gemaakt.
De Stolpersteine tentoonstelling is in samenwerking met de Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland in Den Haag tot stand gekomen.
Zie ook: https://www.stolpersteine-berlin.de/en/node/158

Opening expositie ‘Stolpersteine – Struikelstenen’:
Dinsdag 12 maart | 19.30 inloop| aanvang 20.00 uur | Bibliotheek Hengelo | gratis

Andere activiteiten door Levend Verleden Oost-Nederland zijn:
Ceremonie Stolpersteine voor de nazi slachtoffers.
Woensdag 3 april | inloop 19.30u | aanvang 20.00 uur | Bibliotheek Hengelo | gratis

De kracht van Overleven.
Portretten en verhalen van Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog
Donderdag 4 april | inloop 19.30, aanvang 20.00 uur | Bibliotheek Hengelo | € 2,50 incl. pauzedrankje