De Nederlandse Kinderjury 2019

Kritisch lezen zorgt voor beter lezen en ook voor meer plezier in het lezen. Daarom is er de Nederlandse Kinderjury, waar ieder jaar tienduizenden kinderen aan meedoen. Zij brengen hun stem uit op hun favoriete boeken in de leeftijdsgroepen 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar. Doe ook mee aan de leukste boekenverkiezing waar kinderen de baas zijn!

Senaat

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury bestaat uit twaalf kinderen, één uit elke provincie. De Senaat werft stemmen en leest alle boeken van de Nederlandse auteurs uit de Leeslijst van de Nederlandse Kinderjury.  Zie kiezen hun eigen winnaar uit. Dit boek wint de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury. Op 6 maart wordt het Senaat geïnstalleerd.

Leesweken

Het is natuurlijk een belangrijke zaak om op het juiste boek te stemmen. Daarom zijn er leesweken gepland. Vanaf 6 maart tot en met 19 mei vinden de leesweken plaats.
Tijdens deze leesweken kunnen kinderen boeken ontdekken en zelfs proef hoofdstukken lezen, deze zijn te vinden op de Leeslijst. De Leeslijst is te vinden op https://www.kinderjury.nl/boeken. Uiteraard mag er ook gestemd worden op boeken die niet op deze lijst staan.

Stemmen

Natuurlijk neemt Bibliotheek Hengelo deel aan de Nederlandse Kinderjury. Vanaf 6 maart staat er een display in de bieb met daarop de boeken waarop gestemd kan worden. Er liggen stemformulier bij en ook een stembus. Stemmen met die formulieren kan vanaf volgende week tot en met 26 mei. Er is ook een online stemronde gepland, dit is van 20 tot en met 26 mei.  Alle kinderen die hun stem uitgebracht hebben, vormen samen de Nederlandse Kinderjury.  Alle stemmen samen beslissen welke boeken uit het afgelopen kalenderjaar de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury winnen. Er zijn twee leeftijdsgroepen, die elk hun eigen winnaar kiezen:

• 6 t/m 9 jaar (groep 3 t/m 5)
  • 10 t/m 12 jaar (groep 6 t/m 8)

Nominaties

Op woensdag 5 juni worden de nominaties bekend gemaakt.

En de winnaar is...

De winnaar wordt bekend gemaakt op 26 juni.