Nieuws | Blijf up-to-date over de Bibliotheek

Boekenweek 2020 Rebellen en Dwarsdenkers

Boekenweek 2020 Rebellen en Dwarsdenkers

De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo.

De rebellen van de literatuur hebben altijd ons denken beïnvloed en hebben werelden geopend. Rebelse personages en dwarse karakters houden een spiegel voor en laten ons nadenken over wie wij zijn.

Boekenweekgeschenk

Het boekenweekgeschenk Leon & Juliette is geschreven door Annejet van der Zijl en krijg je cadeau bij aankoop van ten minste € 15,00 aan Nederlandstalige boeken bij de boekwinkel. Met bestsellers als Sonny Boy, Bernhard en De Amerikaanse prinses (alle uitgegeven door Querido) is Annejet van der Zijl één van de bekendste en meest gelezen auteurs van Nederland. In 2012 ontving zij de Gouden Ganzenveer voor haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

Boekenweekessay

Het Boekenweekessay van dit jaar is Generaal zonder leger en geschreven door Özcan Akyol. Het essay is tijdens de Boekenweek voor € 3,75 verkrijgbaar in de boekwinkel. Özcan Akyol (1984) is schrijver en columnist. In 2012 verscheen zijn debuut Eus. Het boek is een semi-autobiografische schelmenroman die veel ophef veroorzaakte vanwege het grove taalgebruik. Hij nam in zijn eerste televisieoptreden meteen stelling door af te rekenen met de klassieke migrantenliteratuur. Hij riep mensen van zijn generatie op om verhalen te vertellen over wat zich hier in Nederland afspeelt. Eus werd meteen een bestseller. Özcan Akyol: "Ik ben enorm vereerd dat ik het Boekenweekessay mag gaan schrijven. Een jongensdroom!"

Activiteiten Bibliotheek Hengelo 

Tijdens de Boekenweek (7 tot 15 maart) zijn er in de Bibliotheek Hengelo diverse activiteiten te ondernemen om je nieuwe perspectieven te bieden en anders naar een verhaal te kijken. Durf jij tegen de stroming in te zwemmen?

Theatervoorstelling Tonio

Wat doet het met je relatie als je samen het grootst denkbare verlies lijdt? Auteur A.F.Th. van der Heijden weet in zijn verhalen werkelijkheid en fictie op verbluffende wijze te combineren tot ware kunstwerken. De indrukwekkende, rauwe bestseller Tonio – een requiemroman, over de plotselinge dood van zijn 21-jarige zoon is verfilmd en nu ook bewerkt voor het theater. Deze theatervoorstelling vind plaats in Schouwburg Hengelo, bibliotheekleden krijgen 25% korting op deze voorstelling.

Boekenballade Rebellen en dwarsdenkers

Net als vorig jaar organiseren we ook dit jaar in samenwerking met Hengelo Leest, Boekhandel Broekhuis, Metropool en Bibliotheek Enschede de Boekenballade! Een avond waar muziek en literatuur elkaar een ferme en liefdevolle handdruk geven.

Talk & docu Lize Korpershoek - Mijn seks is stuk 

De avond begint met de documentaire: Mijn seks is stuk hierin onderzoekt Lize Korpershoek (34) waarom haar zin in seks binnen haar relaties altijd verdwijnt na de eerste verliefdheid. Daarna zal journaliste Marjon Kok Lize interviewen. In een ‘College-Tour’-achtige setting kan je als publiek ook meedoen aan dit gesprek. Een nieuwe en verfrissende blik op vrouwelijke seksualiteit.

Rebelse gedichtenbrunch

Het Dichterscollectief uit Hengelo draagt rebelse gedichten voor aan het publiek in de bibliotheek.

Lezing: Verguisd en begeerd over Sylvia Kristel

‘Niemand kan een ander doorgronden, maar toch moet je een poging doen.’ Suzanne Rethans koos een passend motto voor haar biografie van Sylvia Kristel. In 'Begeerd en verguisd' beschrijft Suzanne Rethans het leven van de grootste internationale filmster die Nederland ooit heeft voortgebracht: Sylvia Kristel.

Rebelse Stadswandeling door Hengelo

Wandel mee met de Rebelse Stadswandeling door Hengelo en kom de geheime dwarse verhalen achter de geschiedenis van Hengelo te weten. Na de wandeling praten we na met een kopje koffie en thee in de Bibliotheek Hengelo.