(G)ouden Tijden

Van mysterie naar nostalgie en van huidige avonturen naar nog onbekenden tijden! Erfgoed is datgene dat men van de voorouders erft en wat bewaard moet blijven voor de toekomst. We noemen het (G)ouden tijden en kijken naar toen en de toekomst. Dit najaar staan de (G)ouden tijden centraal in de Bibliotheek Hengelo.

Pop-up ArcheoHotspots

De ArcheoHotspot is dé plek waar je mee kunt doen met het werk van archeologen. Pak aardewerkscherven vast, sorteer vondstend en ervaar wat ze bij je oproepen. Archeologen vertellen graag meer over de bijzondere vondsten die zijn gedaan. Ze zijn ook benieuwd naar jouw kijk op de objecten, omdat die bijdraagt aan het verhaal over erfgoed uit onze eigen omgeving.

Stichting ArcheoHotspots maakt vanaf 2014 archeologie bereikbaar voor het publiek, door de bezoeker mee te nemen achter de schermen van archeologisch onderzoek. ArcheoHotspots Pop Up biedt het publiek de mogelijkheid om op een vernieuwende en laagdrempeligemanier in aanraking te komen met archeologie en het archeologisch werkproces.

De Hotspot is elke woensdag en zaterdag tussen 12:00 en 16:00 open.

Activiteiten Bibliotheek Hengelo

Het nieuwe activiteitenprogramma is voor jong en oud en geeft een kijkje in de vervlogen tijden. Maak kennis met opgravingen uit de buurt en help mee met het sorteren van en puzzelen met archeologisch materiaal in de ArcheoHotspot pop-up, leer meer over de kunstgeschiedenis of volg de workshop autobiografisch schrijven!

ArcheoHotspot pop-up

Maak kennis met het werk van een archeoloog en doe mee. Je helpt mee met écht archeologisch onderzoek door mee te puzzelen, sorteren en te determineren van opgravingen uit onze eigen omgeving.

Autobiografisch Schrijven

Schrijven over je eigen leven is bevrijdend, geeft inzicht en energie en is vaak ook gewoon heel erg leuk. Tijdens deze workshop leer je aan de hand van creatieve schrijfopdrachten samenhang ontdekken met verschillende episodes in je leven.

Sieraden uit de oudheid

Beginnend bij de prehistorie en het oude Egypte wordt aan de hand van prachtig beeldmateriaal een overzicht gegeven van de ontwikkeling en betekenis van de sieraadkunst in de oudheid.

Vuursteen, wat kun je ermee?

Bijna iedereen kent het wel, die stenen die je tegen elkaar aan slaat en die dan vonken geven. Maar kun je er eigenlijk wel vuur mee maken? En wat deden de mensen vroeger er eigenlijk mee, en waarom vuursteen? Amateur archeoloog Ben Klein Nagelvoort beantwoord al je vragen!

Een Neanderthaler verloor zijn vuistbijl in Hengelo

Uit de archeologische periode Steentijd zijn in de gemeente Hengelo verschillende vondsten gedaan. Maar welke sporen hebben zij achter gelaten in Hengelo en omgeving? Op welke dieren maakten ze jacht? Hoe woonden zij? Historicus en amateur-archeoloog Dick Schlüter zal op toegankelijke wijze voor jong en oud verslag doen van verschillende archeologische vondsten.

Leren kunstkijken

In deze korte, interactieve cursus kunstgeschiedenis leer je op een andere manier naar moderne en hedendaagse kunst te kijken.

Bouw een virtuele wereld en stap er in!

In deze workshop leer je hoe je zelf interactieve objecten naar keuze kunt programmeren, die je in een eigen bedachte virtuele wereld plaatst.

Poëzie in de lunchpauze

Het Dichters Collectief is in de Bibliotheek aanwezig en laat poëzie horen die past bij het thema ‘erfgoed’. Er zijn voordrachten door het dichterscollectief met een muzikale omlijsting.

Mammacafé: Opvoeden toen en nu

Het Mammacafé gaat in gesprek over ‘opvoeden toen en nu en in verschillende culturen’.

Ben je benieuwd wat we nog meer hebben? Kijk hier voor het complete overzicht van activiteiten.