Nieuws | Blijf up-to-date over de Bibliotheek

Verkiezing stadsdichter Hengelo gaat van start

Verkiezing stadsdichter Hengelo gaat van start

Wie wordt de opvolger van stadsdichter Hettie Franken? In april zat haar tweejaarlijkse termijn erop. Omdat de Kunst- en cultuurnota 2021-2024 van de gemeente nog in behandeling is, liep de verkiezing vertraging op, maar nu is het dan zover. Kandidaten kunnen zich van 13 september t/m 10 oktober aanmelden. Op 5 november maakt de jury de winnaar bekend.

Wie wil actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen in Hengelo op toegankelijke wijze voorzien van een dichterlijke kanttekening? Iedereen die in Hengelo woont en 18 jaar of ouder is kan meedoen. Kandidaat stellen gaat als volgt: schrijf een gedicht over het thema ‘Hengelo’. Stuur dat samen met vijf andere gedichten van jezelf, plus je motivatie waarom je vindt dat jij de komende twee jaar de ideale stadsdichter van Hengelo bent naar Ingeborg Wind, .

De organisatie van de verkiezing is in handen van Hengelo Leest en Bibliotheek Hengelo Stad. Inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit neerlandica Ankie Wiegerink, horecavoorman Berto Mulder en journalist/schrijver Gijs Eijsink van Hengelo Leest. De jury krijgt alle ingezonden gedichten anoniem voorgelegd en nomineert daaruit drie kandidaten. Die nemen het op 5 november tegen elkaar op tijdens de verkiezingsavond in de bibliotheek aan de Beursstraat. De avond wordt gepresenteerd door Simone Roerink; aan het eind kiest de jury de winnaar.

De stadsdichter schrijft minimaal acht gedichten per jaar over Hengelose gebeurtenissen die hij of zij van belang acht. De subsidie van de gemeente bedraagt €750 p.j. Het reglement voor de verkiezing is hier te vinden.