Nieuws | Blijf up-to-date over de Bibliotheek

De Global Goals vlag wappert in Hengelo

De Global Goals vlag wappert in Hengelo

Geen honger, geen armoede, goed onderwijs en nog veel meer. Mooie doelen die heel vanzelfsprekend lijken, maar niet altijd vanzelfsprekend zijn. Zelfs niet in een land als Nederland. Gemeente Hengelo onderschrijft net als vele andere gemeenten de Global Goals. Dat zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelen met als doel om armoede, ongelijkheid en klimaatverandering aan te pakken. De Global Goals zijn door de Verenigde Naties vastgesteld. We ondersteunen deze doelen van harte in onze gemeente. 

Maar met alleen steun kom je niet zover. Bij de Global Goals hoort ook een inspanningsverplichting. Een van de belangrijkste problemen die we moeten aanpakken, is klimaatverandering. Alle landen hebben daarmee te maken: droogtes, extreme stormen en overstromingen. We hebben de gevolgen ook in Nederland kunnen zien afgelopen zomer tijdens de zware overstromingen in het Zuiden. Gemeente Hengelo is hard aan het werk om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Door water de ruimte te geven en te werken aan een betere biodiversiteit. Maar ze werken ook aan een aardgasvrije gemeente en hebben afgelopen jaar grote stappen gezet om in de nabije toekomst zelf energie te kunnen opwekken in Hengelo met windmolens en zonnevelden. 

Samen naar een duurzame wereld

De Global Goals zijn dus mondiale doelen. Maar ze kunnen absoluut niet gerealiseerd worden zonder de inzet van gemeenten en lokale partijen. Daarom heeft wethouder Claudio Bruggink vrijdag 24 september de Global Goals vlag gehesen samen met bestuursleden Marcel Vorgers en Johan Keizer van de Vrienden van het Weusthag en directeur Frederique Westera van Bibliotheek Hengelo. Want iedereen mag zien waar we voor staan in Hengelo! Samen op weg naar een duurzame wereld.

Alle duurzaamheidsdoelen op een rijtje:

 1. Geen armoede
 2. Geen honger
 3. Gezondheidszorg voor iedereen
 4. Iedereen naar school
 5. Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig
 6. Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen voor iedereen
 7. Schone en betaalbare energie
 8. Eerlijke en sociale economische groei
 9. Veilige infrastructuur en beschikbare kennis voor iedereen
 10. Gelijke kansen voor iedereen
 11. Leefbare, duurzame steden
 12. Duurzame productie en consumptie
 13. Klimaatverandering stoppen
 14. Gezonde oceanen, zeeën en rivieren
 15. Gezonde bossen en een rijke biodiversiteit
 16. Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid
 17. Samenwerken voor de Werelddoelen