Nieuws | Blijf up-to-date over de Bibliotheek

Stadsdichter breekt Hengelo in 62 stukjes

Stadsdichter breekt Hengelo in 62 stukjes

Stadsdichter Wouter Munsterman is begonnen aan een heel Hengelo omvattend project: ‘Hengelo in stukjes’. Het kadaster heeft de gemeente Hengelo in 62 buurten opgedeeld en gecodeerd, van BU1640000; binnenstadcentrum tot BU01640909; verspreide huizen Beckum. Van een dichtbebouwde plek met duizenden inwoners tot een groen gebied met 39 adressen. Wouter doet in het komende jaar al deze buurten aan, laat zich inspireren door wie hij spreekt, wat hij ziet en wat er gebeurt, en schrijft er elke week een gedicht over.

Wouter Munsterman (43) is van 2021 tot 2023 stadsdichter van Hengelo en zocht al enige tijd naar de beste manier om Hengelo beter te leren kennen. ‘Natuurlijk, het volle marktplein, dat is voor iedereen herkenbaar, maar ik kijk ook uit naar het bezoek aan Oele, waar ik me leegte bij voorstel en stukjes grond waar nog nooit iemand heeft gestaan.’

De gedichten mogen zowel positief, negatief, rauw als liefelijk worden. ‘Ik ga er helemaal blanco in.’ Elke week verschijnt er een nieuw gedicht op www.stadsdichterhengelo.nl. In 2023 worden alle gedichten met bijpassende foto’s geëxposeerd. Lokale omroep 1Twente heeft toegezegd bij enkele gedichten een videoreportage te maken.

Het eerste gedicht is inmiddels verschenen, over BU1640000; binnenstadcentrum. Het gaat over het al veelbesproken marktplein, dat er over 12 maanden geheel anders zal uitzien. ‘En daar zal dan ook mijn laatste gedicht in deze serie over gaan,’ belooft Wouter.

de berenbouwput

een shovel schuift wat zand vooruitHIS Bron CBS Kadaster
tussen de rupsbandsporen vervliegt
langzaam een marktplein

afgegraven plein, vertel de beren met de droge poten
over haringkarren, rockconcerten en hoe hard de wind
kon waaien op een kale februaridag

je nieuwe tegelhuid ligt als stapel
toekomstdromen aan de kant
wacht maar
er komen mensen dansen
en op bankjes zitten

en wanneer de beren met hun natte poten
bloeiende bomen ruiken kom ik
naar je nieuwe verhalen luisteren