Nieuws | Blijf up-to-date over de Bibliotheek

Hengeloos Peil: Verdwijnende herten, kiezende scholieren en de terugkeer van een offersteen

Hengeloos Peil: Verdwijnende herten, kiezende scholieren en de terugkeer van een offersteen

Heeft kinderboerderij Weusthag toekomst zonder de herten die er al sinds mensenheugenis rondlopen? Krijgt de replica van de offersteen van Hengelo een plekje op het nieuwe marktplein? En hoe maken Hengelose scholieren de keuze voor hun vervolgopleiding? Dat zijn vragen die aan bod komen in de februari-aflevering van Hengeloos Peil.

Twentse offerstenen

In Willy Berends' documentaire met als werktitel ‘2000 jaar Twente’ is er volop aandacht voor de Twentse offerstenen. Er liggen er in Twente verschillende van, bijna allemaal dichtbij of in kerken. Dat laatste geldt ook voor de Bornse offersteen, die binnenkort wordt teruggeplaatst voor de Oude kerk aldaar. Maar hoe zit het met de Hengelose? Waar ligt-ie tegenwoordig en bestaat er een kans dat ie straks een plekje krijgt op de plaats waar-ie vroeger te bewonderen was? Berends schuift aan samen met Erik Gigengack, wiens vader Johan in 1970 een eerste poging deed het raadsel te ontrafelen.

Hengelose scholieren

Ook schuiven aan Trudy Vos, de hoogste bestuurder van ROC van Twente, en Marianne Heijting, directeur van Carmel Hengelo, waaronder een groot deel van de Hengelose voortgezet onderwijs-scholen (Avila College, Grundel Lyceum en Twickel College) vallen. Zij kijken terug op een paar lastige jaren, met name door corona en de gevolgen daarvan, en vooruit.

Verdwijnende herten

Het laatste gesprek voert presentator Niels Veurink met kinderboerderijbeheerder Tjim Wijering en 'Vriend van het Weusthag' Johan Keizer. De kinderboerderij kwam onlangs in het nieuws vanwege de herten, die er op termijn moeten verdwijnen. Maar er valt ook goed nieuws te vertellen.

Afsluiting Stadsdichter Wouter Munsterman

Stadsdichter Wouter Munsterman besluit het uur met een puntdicht over de besproken onderwerpen en er is zoals altijd livemuziek.

Gasten zijn welkom!

Publiek is op maandag 20 februari welkom vanaf 18.45 in Bibliotheek Hengelo om de uitzending bij te wonen. De opnames zijn van 19.00 tot 20.00 uur. Hengeloos Peil is donderdag 23 februari om 22.00 uur en op zondag 26 februari om 11.00 uur op het tv-kanaal van 1Twente te zien