Bibliotheek Hengelo Stad

Nieuwsbrief special: Boekenweek 2019

Boekenweek 2019

Het thema van de 84ste Boekenweek, die van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 plaatsvindt, is 'De moeder de vrouw.'

Het thema 'De moeder, de vrouw'. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het dan ook een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een ‘natuurramp’ tot het mooiste dat je kan overkomen. En waar blijft de begeerte van de moeder de vrouw? Kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap.

Daphne Deckers in Hengelo!!

Daphne Deckers schreef met Dubbel zes een humoristische en scherpe, maar zeker ook liefdevolle en ontroerende roman. Op 26 maart wordt Daphne Deckers geïnterviewd door goede vriend en journalist Ivan Borghstijn over haar nieuwste boek ‘Dubbel zes’. Natuurlijk is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Daphne Deckers is al jaren een van de meest gelezen columnisten van Nederland, haar boek 'De geboorte van een moeder' is nog steeds een bestseller en haar romandebuut 'Alles is zoals het zou moeten zijn' wordt verfilmd. Dubbel zes is Daphne op haar best: grappig, herkenbaar, scherp en ontroerend.

Boekhandel Broekhuis is die avond aanwezig voor de verkoop van ‘Dubbel zes’ en is er gelegenheid tot laten signeren.

Meer info vind je hier.

Boekenballade 2019

Net als vorig jaar organiseren we ook dit jaar in samenwerking met Hengelo Leest, Boekhandel Broekhuis en Metropool weer de Boekenballade. Een avond waar muziek en literatuur elkaar een ferme en liefdevolle handdruk geven. Er zijn optredens van A.L. Snijders, Levi Weemoedt, Yorick van Norden, Wies Wassenberg, No songs for old men, Lowie Gilissen en Hengelo's eigen stadsdichter Marijke Agterbosch. De presentatie is in handen van Peter Schoof.

Meer info vind je op de website van de bibliotheek en op de website van Metropool.

Op TV tijdens de Boekenweek...

Tijdens de Boekenweek van 2019 zendt de VPRO van maandag tot en met vrijdag de serie 'De bibliotheek' uit. Programmamaker Frans Bromet en de zijnen dwalen met camera en microfoon door acht openbare bibliotheken en spreken bezoekers, medewerkers en vrijwilligers. Het idee dat bibliotheken saaie instituten zijn waar je alleen komt om boeken en cd’s te lenen, blijkt totaal achterhaald.

Frans Bromet interviewt de bibliotheekbezoekers en -medewerkers op geheel eigen en kenmerkende wijze en weet door goed te kijken én de juiste vragen te stellen persoonlijke verhalen bloot te leggen. Zo ontmoet hij in Den Helder een 24-jarige vluchteling uit Sri Lanka die in een zanggroep Nederlandse liedjes leert. En in de Nijmeegse bieb spreekt hij een jonge vrouw die een cursus 'Columns schrijven' volgt, maar niet toekomt aan schrijven omdat haar leven te vol is.

Het Boekenweekgedicht

De publicatie van een nieuw gedicht, naast het gedicht 'De moeder, de vrouw' van Martinus Nijhoff waar het Boekenweekthema aan is ontleend, is één van de uitkomsten van de gesprekken die de CPNB heeft gevoerd met de opstellers van de petitie naar aanleiding van de discussie over het thema. Tijdens de Boekenweek wordt het speciale Boekenweekgedicht als een extra cadeautje verspreid, naast het Boekenweekgeschenk door Jan Siebelink en het Boekenweekessay door Murat Isik.
Het Boekenweekgedicht verschijnt allereerst in Trouw en daarna kun je jouw eigen exemplaar ophalen in de Bibliotheek!

Boekenweekmagazine

In samenwerking met de Persgroep is er ook dit jaar weer een Boekenweekmagazine gemaakt. Het magazine wordt toegevoegd als bijlage van de zaterdageditie van het AD en de Tubantia, maar u kunt het magazine ook ophalen vanaf 23 maart in Bibliotheek Hengelo.
.

Klik hier voor een abonnement op de nieuwsbrief.