VoorleesExpress

Geen kind zonder voorlezen

Niet alle kinderen worden thuis (voldoende) voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Kinderen die op jonge leeftijd voorgelezen worden, kennen veel meer woorden. De kans dat zij beter presteren op school is daardoor aanzienlijk groter. Daarom is er de VoorleesExpress.

Wat doet de VoorleesExpress precies?

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen om zo de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren en de leescultuur thuis te verbeteren. Het leesplezier staat daarbij centraal: samen lezen is leuk en gezellig! Een vrijwillige voorlezer komt twintig keer bij een gezin thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boeken en verhalen. Ook maakt het gezin kennis met de mogelijkheden en het aanbod van de Bibliotheek.

Wat doet de Bibliotheek?

In Overijssel wordt de VoorleesExpress uitgevoerd door de Bibliotheek. We zorgen ervoor dat er voldoende vrijwilligers zijn, trainen hun voorleesvaardigheden en geven ze advies over het kiezen van voorleesboeken. Hun kennis en vaardigheden brengen ze weer over aan de ouders van de kinderen. Daar kan de Bibliotheek goed bij helpen. Samen zorgen we ervoor dat de ouders de mogelijkheden van de Bibliotheek kennen en worden ze geholpen in het gebruik van de jeugdcollecties.

Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl.

Meld je aan als vrijwilliger

Ben je enthousiast over de VoorleesExpress en wil je hier aan meewerken? Voor de aankomende periode zoeken wij nieuwe voorlezers en coördinatoren. Jouw hulp is van harte welkom!