Taalcafé & Taalpunt

Taalcafé & Taalpunt

Vind meer artikelen over

Thema Leesondersteuning, Taal
In de Bibliotheek Spreekuur, Themacafé, Ontwikkelplein
Leeftijd 18+
Locatie Hengelo Stad

Beter Nederlands spreken, lezen en schrijven

Taalpunt Hengelo is dé plek voor iedereen die de Nederlandse taal beter wil beheersen. Een plek voor anderstaligen én voor mensen die beter willen leren lezen of schrijven.

Taalpunt Hengelo bevindt zich op de tweede verdieping van Bibliotheek Hengelo Stad. Meerdere malen per week zijn daar vrijwilligers te vinden, die gratis informatie en advies geven. Zij weten precies wat er te doen is op taalgebied. Verder is er een collectie, speciaal voor volwassenen die moeite hebben met de taal. Je kunt ook een eigen taalcoach krijgen. Samen kun je oefenen met het spreken, lezen of schrijven van de Nederlandse taal.

Openingstijden

Taalpunt  

Icon Tijd Oranje

Woensdag: 10.00 - 12.00 uur
Donderdag: 14.00 - 16.00 uur

Icon Locatie Oranje Bibliotheek Hengelo Stad, Ontwikkelplein, 2e verdieping

Taalcafé 

Iedere dinsdagochtend en vrijdagmiddag is er een activiteit voor mensen die spelenderwijs beter willen worden in taal: het Taalcafé. Altijd gezellig, altijd lekker druk. Iedereen is welkom om mee te doen.

Icon Tijd Oranje

Dinsdag: 10.00 - 12.00 uur
Vrijdag: 14.00 - 16.00 uur

Icon Locatie Oranje Bibliotheek Hengelo Stad, begane grond, leescafé

Word taalambassadeur in Hengelo!

Wil jij anderen vertellen wat het jou gebracht heeft om beter te kunnen lezen en schrijven? Word dan taalambassadeur. Geef je naam en telefoonnummer door aan het Taalpunt Hengelo via  en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Voor meer informatie kun je op werkdagen ook bellen met Marianne Jansen (Wijkracht Hengelo) op telefoonnummer 088 - 94 55 722.

Vrijwilliger worden?

Taalpunt Hengelo kan jouw hulp goed gebruiken. Beheers je de Nederlandse taal goed en wil je die kennis doorgeven? Ben je geïnteresseerd in andere culturen? Heb je een praktische instelling, een gezond portie geduld en creativiteit? Dan is dit wellicht iets voor jou. Wij zoeken:

  • Taalcoach NT1/NT2
  • Vrijwilliger Taalcafé
  • Vrijwilliger Taalpunt

Kijk voor meer informatie op de website van Taalpunt Hengelo.

Ga je de uitdaging aan? Bel dan naar 088 - 945 57 41 of stuur een e-mail naar .

Anderhalf miljoen laaggeletterden

Het lijkt vanzelfsprekend om goed Nederlands te kunnen lezen, schrijven en spreken. Maar dat geldt niet voor iedereen. Maar liefst anderhalf miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Daarvan is 2/3e geboren en getogen in Nederland. Naar schatting wonen er in Hengelo zo’n achtduizend mensen die problemen hebben met lezen en schrijven.

Voor hen kost het veel moeite om een brief of e-mail te schrijven, de post te lezen, een formulier in te vullen of een treinkaartje te kopen. Wat voor veel mensen heel normaal is, is voor hen een grote belemmering in het dagelijks leven.

Ook voor anderstaligen

website2 mediumTaalpunt Hengelo is er ook voor anderstaligen die in Nederland zijn komen wonen. Verhuizen naar een vreemd land brengt veel nieuwe dingen met zich mee. Eén van die dingen is het leren van een nieuwe taal. Taalpunt Hengelo helpt anderstaligen op weg.

Het beheersen van de Nederlandse taal is ontzettend belangrijk. Het maakt het leven makkelijker en leuker. Je begrijpt jouw omgeving beter, je kunt jouw kinderen voorlezen of zelf een boek lezen, je kunt formulieren invullen, een nieuwe opleiding beginnen of werk zoeken. Het leren van Nederlands is een verrijking van jouw leven.

Lees en Schrijf!

lees en schrijf mediumHeb je moeite met de Nederlandse taal? Of vind je lezen lastig? De Bibliotheek heeft makkelijke boeken voor volwassenen. Deze plek op de tweede verdieping herken je aan het Lees en Schrijf!-logo.

 

 

Taalpunt Hengelo