Wikikring Twente

Wikikring Twente

Vind meer artikelen over

Thema Digitaal, Taal
In de Bibliotheek Activiteit
Leeftijd 18+
Locatie Hengelo Stad

Stel je eens een wereld voor waarin iedereen toegang heeft tot alle kennis

Voor iedere Tukker gaat er bij de naam Tante Sien in Vasse wel een belletje rinkelen. Steeds minder mensen weten echter wie Tante Sien was. Ook de schrijvende predikantsvrouw Aleida Leurink, die ons bijna 60 jaar aan data gaf over het weer, de roggeprijzen en het wel en wee rond Losser raakt steeds minder bekend. Boeken raadplegen verdwijnt steeds meer naar de achtergrond en bij alles wat we opzoeken ligt de nadruk nauwelijks meer op onze Twentse historie. Een steeds groter deel van onze cultuurhistorie verdwijnt daardoor.

Een bron die wel veelvuldig geraadpleegd wordt is Wikipedia. Wie heeft er niet eens op een rustige dag van het ene artikel doorgeklikt naar het volgende? Wat zou het dan ook mooi zijn als Wikipedia gevuld was met onze eigen Twentse geschiedenis! Of, nog mooier: als niet alleen de Nederlandse maar ook de Nedersaksische Wikipedia (ja, die bestaat!) gevuld wordt, zodat ook onze taal zijn plek inneemt.

Een groot voordeel van Wikipedia is dat je eraan kan werken in je eigen tijd, achter je eigen laptop. Toch ervaren veel mensen het als fijn om ook sociaal bezig te zijn. Daarom is er maandelijks in Bibliotheek Hengelo een bijeenkomst waar je vragen kunt stellen, op weg geholpen kunt worden of gewoon gezellig een kop koffie kunt drinken. Je cultuurgeschiedenis toekomstbestendig maken was nog nooit zo gemakkelijk!

Maandelijkse bijeenkomsten

Bibliotheek Hengelo wil graag samen met Twentenaren een bijdrage leveren aan de enorme online encyclopedie van Wikipedia. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten van Wikikring Twente schrijven de Wikipedianen over hun meest geliefde thema’s. De een schrijft een artikel over Hengelo en Twente, een ander vult al bestaande artikelen aan. Zij delen met plezier hun kennis online met anderen. Als Wikikring Twente leggen we de nadruk op het schrijven over Twentse thema’s, maar wie wil schrijven over andere thema’s zoals kunst, geschiedenis, vrouwen, techniek of wetenschap enz. is ook welkom. Dat geldt ook voor wie foto's over Twente of andere onderwerpen wil delen op Wikimedia Commons, waar ze voor iedereen beschikbaar zijn. Breng voor de bijeenkomsten wel een eigen laptop mee.

Ben je benieuwd hoe de bijeenkomsten er uit zien? RTV Oost maakte voorjaar 2022 een korte reportage over de Wikikring, die je hier kunt bekijken.

Waarom zou je meedoen? 5 redenen!

  1. Het is leerzaam! Je leest veel, je verzamelt betrouwbare informatie, je verwoordt je kennis en krijgt feedback. Je leert kritisch kijken naar bronnen en bijdragen van collega-Wikipedianen.
  2. Je werkt mee aan een betere wereld! Hoe meer kennis wordt verspreid, hoe meer de mens van zijn/haar omgeving begrijpt. 
  3. Je bouwt iets! Uit niets maak je iets, en anderen kunnen jouw bijdrage meteen weer aanvullen, verbeteren of erop reageren. 
  4. Je kunt er zoveel tijd in stoppen als je zelf wil.
  5. Het is een sociaal gebeuren. Je ontmoet andere mensen die ook enthousiast zijn over Wikipedia en kennisdeling in het algemeen. 

De maandelijkse bijeenkomsten voor de Wikikring Twente vinden plaats in Bibliotheek Hengelo Stad (Beursstraat 34) op donderdagavond van 19:30-21:30 uur (inloop 19.15 uur).

Meer informatie? Neem een kijkje op onze Wikipediapagina! Ben je geïnteresseerd en wil je vrijblijvend eens de bijeenkomst bij komen wonen? Meld je dan hieronder aan. We horen graag van je!

Aanmelden

In verband met verwerking van persoonlijke gegevens dient akkoord te worden gegaan met ons privacystatement.

(Velden met een * zijn verplicht)