Programma

Koers op vitaliteit

Nederland Leest
Koers op vitaliteit

In het teken van Nederland Leest (thema ‘Voeding, want je bent wat je leest’) geeft Ellen Steenbeeke een lezing, met als titel 'koers op vitaliteit'.

Deze lezing geeft je inzicht op de orthomoleculaire geneeswijze en hoe dit impact kan hebben op de gezondheid.

Ellen Steenbeeke

Ellen Steenbeeke, geschoold in Orthomoleculaire Geneeskunde, kwam enkele jaren geleden in een burn-out en depressie terecht. Ze was afgebrand, uitgeblust en zichzelf kwijt; dit leidde tot een zoektocht naar haarzelf en naar energie om weer in beweging te komen. In haar zoektocht ontdekte ze hoe belangrijk voeding is. Ellen zegt het volgende: "Door mijn zoektocht kwam ik er achter hoe belangrijk voeding nou eigenlijk voor alle cellen in je lichaam is. Hoe alle lichaamscellen met elkaar communiceren. Dat lichaam en geest één zijn, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat als er schakels in de communicatie ontbreken of wegvallen, je lichaam het op een gegeven moment niet meer weet en een eigen koers gaat varen om te overleven. Ik kwam erachter dat ik ondervoed was, niet in calorieën maar in voedingsstoffen en leerde hoe ik mezelf veel beter kon voeden.”

Complementaire zorg

Ellen leerde ook dat naast reguliere zorg een hele andere zorg bestaat; de complementaire zorg. Deze kijkt op een hele andere manier naar klachten van het lichaam. Complementaire zorg, waar de orthomoleculaire therapie een onderdeel van is, kijkt naar de oorzaak van de klacht. De vraag is ‘waardoor is de klacht ontstaan, waarom heb je deze klachten?’  De alles zeggende spreuk van Hippocrates, Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde, “Laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding” zegt het ook.

Orthomoleculaire geneeskunde is een alternatieve behandelwijze met als uitgangspunt dat het lichaam door middel van de juiste dagelijkse voeding kan worden opgebouwd, versterkt en onderhouden. Het is niet zo dat gezonde voeding(stoffen) het enige middel is om je gezondheid te verbeteren. De psyche, beweging en ontspanning spelen ook een belangrijke rol en komen daarom ook uitgebreid aan bod bij de orthomoleculaire geneeskunde.

Voor meer informatie kijk je op de website van Ellen Steenbeeke.