Programma

Openingsdag feestmaand

Kom kijken wat jouw Bibliotheek in huis heeft!
Openingsdag feestmaand

Op 1 september opent Bibliotheek Hengelo de jubileummaand op gepaste wijze! Samen met onze vele partners is er een verrassend en divers programma gecreëerd waarbij er voor iedere Bibliotheekliefhebber iets leuks te doen is. 

Vandaag kun je kennis maken met de partners, zelf aan de slag gaan of alleen rondkijken: Wat jij wilt!

Programma

Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk, schuif gewoon lekker aan. Hieronder vind je het programma in een handig blokkenschema. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Blokkenschema 1 september

Kraampjesmarkt

Er gebeurt heel veel in de Bibliotheek. Niet alleen organiseren we zelf allerlei activiteiten, maar dat wordt ook gedaan door een groot aantal partners. Vandaag zijn aanwezig: Alliance Française, Bewust Twente, BoekStart, De Bibliotheek op school, DeBroekriem, Dichterscollectief Niet Zwichten Maar Dichten, DigiHulp, EMA Italiaans, Ervaar het OV, Filmhuis Hengelo, Hengelo Leest, Informatiepunt Digitale Overheid, Jetje Breien, Jolly Feet, Mammacafé, NMR Hengelo, Novo Holos, Oyfo, Schrijverscafé, Senia Leeskringen, SeniorWeb, Slechthorend Drenthe, Overijssel en Gelderland, Sollicitatiespreekuur, Student in Beeld, Taalpunt Hengelo, TalentPlus, Tetem, Twentehoes, U3L, Verkeersschool Brünen, Wijkracht en Wikikring Twente.

Activiteiten

♦ Gratis Van der Poel ijsje

Wie jarig is, trakteert! Op vertoon van je bibliotheekpasje krijg je daarom vandaag gratis een heerlijk ijsje!

20190901 Goochelaar Jan♦ Goocheltheater

In de Bibliotheek kun je vandaag Goochelaar Jan tegenkomen. Hij is niet zomaar een goochelaar die een konijn uit een hoge hoed tovert. Hij maakt er een echte theatervoorstelling van.

♦ Bewegende poëten

De leden van het Dichterscollectief Niet Zwichten Maar Dichten dragen je persoonlijk een gedicht voor.

♦ Minilezingen kunstgeschiedenis20190901 Kunstgeschiedenis

Miranda Nieuwenhuis Hoekstra van Parels uit de Kunst geeft vandaag drie korte lezingen over kunstgeschiedenis. 

De Mens in de Kunst

De mens is één van de meest afgebeelde thema's in de kunst. Van het klassiek portret uit de renaissance tot de geënsceneerde en dikwijls gefotoshopte afbeelding anno 2019. In deze minilezing geeft Miranda Nieuwenhuis Hoekstra aan de hand van het werk van diverse kunstenaars uitleg over het ontstaan van de moderne kunst in de twintigste eeuw.

Vrouwelijke Kunstenaars

Is het je wel eens opgevallen dat de grote namen in de kunstgeschiedenis overwegend die van mannen zijn? Rembrandt, da Vinci, Picasso, Rodin, Pollock, om er maar een aantal te noemen. Zij werden vaak als genie, vernieuwer of op zijn minst als trendsetter gezien. Maar waar zijn de vrouwen in deze door mannen gedomineerde kunstwereld?

♦ Schrijfworkshop: In een woud van woorden zelf woorden maken

Door De Talentuin

In deze workshop doet Miriam Janssen van de Talentuin uit Borne samen met jouw een paar speelse werkvormen met zinnen en woorden. Doe lekker mee, ervaring is niet belangrijk! Er is plek voor 20 personen. Miriam is zo’n 25 jaar schrijfdocent. Zij schrijft met jong en oud, lettervreters en lettervrezers.

♦ Twentse boekenverkoop

In het Twentehoes vindt de maandelijkse Twentse boekenmarkt plaats. 

20190901 dansen♦ Dansworkshop

door Oyfo

Deze dansworkshop is speciaal voor kinderen. Kom lekker meedansen! Om 15.00 uur bij het podium op de begane grond.

♦ Theatervoorstelling Here we go again

De musicalgroep van Oyfo brengt muziek van ABBA.

♦ Mini-workshop Happy in Organising

Chloé van Driel is Personal Organiser en helpt mensen met het aanbrengen van orde, overzicht en structuur in het leven. Eén van haar specialismen is het helpen van ouderen. Denk bijvoorbeeld aan verhuizen van groot naar klein, opruimen voor je dood gaat of na een overlijden.

♦ Maak kennis met onze computercursussen

Op 1 september kun je je informeren over het nieuwe cursusaanbod van Seniorweb en Bibliotheek Hengelo voor het najaar 2019. Vrijwilligers van Seniorweb staan in de cursusruimte klaar om je meer te vertellen over welke cursus of workshop het beste past bij jouw leervraag. Ook zijn er korte introductieworkshops, zodat je direct de sfeer kunt proeven!

♦ Jetje Breien20190901 jetje breien

Ook de breiclub Jetje Breien is aanwezig. Ze nemen eigen breiwerk mee dat je kunt bekijken, maar je kunt ook aanschuiven om te helpen met het breien van kleine mutsjes. De mutsjes zijn voor de innocents drinks actie tegen eenzame ouderen. De leden van Jetje breien geven graag uitleg aan de bezoekers.

♦ Het Taalcafé

Op 1 september kun je kennis maken met het Taalcafé. Je kunt zien hoe deelnemers uit de hele wereld met vrijwilligers het spreken van de Nederlandse taal oefenen. Je kunt ook zelf meedoen en tegelijk een paar heerlijke internationale hapjes uitproberen!

♦ Taalpunt Hengelo

1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar is laaggeletterd. Goed kunnen lezen en schrijven is van groot belang bij het meedoen in de maatschappij. Op 1 september kun je kennismaken met het werk van het Taalpunt. De vrijwilligers vertellen graag meer over de problematiek van laaggeletterdheid en wat er aan gedaan kan worden. Ook kun je zelf de Taalmeter eens uitproberen. Dit is een online instrument waarmee binnen 12 minuten duidelijk wordt of iemand mogelijk moeite heeft met lezen en schrijven.

♦ Opening Informatiepunt Digitale Overheid

Het Informatiepunt Digitale Overheid biedt persoonlijke hulp en ondersteuning aan de circa 4 miljoen mensen die het lastig vinden om zaken te doen met de digitale overheid. Op 1 september wordt het Informatiepunt Digitale Overheid officieel geopend.

♦ Verkeersschool Brünen

Bij de stand van Brünen kun je al jouwverkeersvragen stellen en informatie krijgen over de cursussen die zij geven. Zin in wat meer praktijk? Buiten staat de lesauto van Brünen te wachten om eens binnen te kijken. Of laat je uitdagen tot een wedstrijdje, wie kan er het snelste een band verwisselen?

♦ Brünen Verkeersquiz

Bij het podium kunt je om 15.40 uur deelnemen aan de Brünen theoriequiz. Ben jij op de hoogte van alle verkeersregels? Slaag jij voor het theorie-examen? Test het vandaag! Neem je mobiele telefoon mee om deel te nemen en een leuke prijs te winnen.

♦ Interactieve lezing Tweetalig opvoeden

Door Wijkracht

Je kind meertalig opvoeden? Wijkracht geeft tips!

♦ Selfcaretest

Hoe goed ken jij jezelf? Volg jij wat je hart je ingeeft en handel je daarnaar? Neem je regelmatig tijd voor jezelf? Wat zijn je wensen en je valkuilen? Hoe goed zorg jij voor jezelf? Ontdek het bij de Selfcaretest bij de stand van Jolly Feet! 

♦ Filmquiz

Doe de filmquiz bij de stand van Filmhuis Hengelo en win vrijkaarten!

20190901 tetem ozobot♦ Workshop Ozobot

Door Tetem

Kom techniek ervaren en ontdekken in deze inloopworkshop van de Twentse Maakplaatsen! Ozobot is een klein robotje dat je kunt programmeren met behulp van kleuren, lijnen en/of een simpele programmeertaal. Laat je niet van de wijs brengen door zijn kleine formaat – Ozobot kan een heleboel!

♦ Workshop Doe een wens op krimpfolie

Door Oyfo

Loop langs bij de stand van Oyfo en maak jouw eigen krimpfolie wens! Je schrijft je wens groot op en vervolgens zie je het krimpen in de oven. Jouw grote wens kun je zo op klein formaat met je meedragen. Bijvoorbeeld aan je sleutelbos!

100 jaar Bibliotheek Hengelo

In september 2019 is het 100 jaar geleden dat de Openbare Leeszaal en Bibliotheek Hengelo werd opgericht. Een jubileum dat we vieren met alle inwoners van Hengelo. De hele maand september staat bol van de activiteiten! Kijk voor alle informatie over de feestmaand op bibliotheekhengelo.nl/100jaar