Grenzen van de kunst

Lezing door Parels uit de Kunst
Grenzen van de kunst

Wat is kunst? En wie bepaalt dat eigenlijk? Zijn het de tentoonstellingsmakers? Galeriehouders? Kunstkopers? Of misschien de kunstenaars zelf? In hoeverre bepaalt de filosofie achter het kunstwerk de kwaliteit van het kunstwerk?

In deze boeiende lezing laat kunsthistoricus Miranda Nieuwenhuis, namens Parels uit de Kunst, aan de hand van het werk van diverse hedendaagse kunstenaars zien op welke manieren zij hun filosofie in hun kunst verwerken en welke aspecten verbonden zijn aan het bepalen van de grenzen van kunst.

Urinoir

Als men over kunst praat, is immers een veel gestelde vraag daarbij: Wat is kunst? Een definitie is niet gemakkelijk te geven, en vanaf het moment dat de kunstenaar Marcel Duchamp in 1917 een porseleinen urinoir als kunstwerk presenteerde (Fountain) stond de kunstwereld op zijn kop. Hoe kon dit als kunst worden gezien?

Vanaf de jaren zestig werd het algemener aanvaard dat een alledaags object een betekenis als kunstwerk kon dragen, denk maar aan het werk van Andy Warhol (bijvoorbeeld de Brillo box 1964).

De intrede van de conceptuele kunst zorgde ervoor dat het nu meer ging om het filosofische idee achter het kunstwerk, niet het materiaal of hetgeen is afgebeeld was van belang, maar het concept.

Reserveren verplicht

De toegang voor deze activiteit is gratis, maar het reserveren van een toegangskaartje is verplicht. Dit kun je online doen via onderstaande button 'Kaartverkoop' of in de Bibliotheek bij onze klantenservice.

100 jaar Bibliotheek Hengelo

In september 2019 is het 100 jaar geleden dat de Openbare Leeszaal en Bibliotheek Hengelo werd opgericht. Een jubileum dat we vieren met alle inwoners van Hengelo. De hele maand september staat bol van de activiteiten! Kijk voor alle informatie over de feestmaand op bibliotheekhengelo.nl/100jaar