Op de ruiten: Water

In samenwerking met Stichting Bernhards Ontmoeting, het ROC van Twente en kunstenschool Oyfo organiseren we de fototentoonstelling Water op de ruiten van de Bibliotheek. Vijfendertig studenten van de fotografieopleiding van het ROC Twente kregen de buitenschoolse opdracht om een foto rondom het thema water te maken. Acht dichters kregen ieder een geselecteerde foto toegewezen en lieten zich door deze foto inspireren. De tentoonstelling is te zien van 1 juni tot 1 september 2022.

ROC van Twente: opleiding fotografie

Vijfendertig studenten van de fotografieopleiding van ROC Twente, kregen de buitenschoolse opdracht om een foto rondom het thema water te maken. Het thema mocht breed geïnterpreteerd worden; van water in Twente, Nederland etc. tot de consequenties van het ontbreken van water, etc. Acht foto’s zijn geselecteerd voor de expositie op de ruiten, de foto’s van de overige studenten worden in de bibliotheek geëxposeerd.

Fotografen en dichters

De twee werelden van beeld en woord worden samengevoegd door bij elke foto een gedicht toe te voegen. Acht geselecteerde dichters kregen een foto toegewezen en lieten zich door deze foto inspireren. Hun woorden hebben een bepaalde kracht en uitwerking. De toeschouwer ziet hoe de foto en het gedicht elkaar versterken, hoe ze elkaar nog mooier maken.

Wouter Munsterman schreef een gedicht bij de foto van Marieke Bijlsma en Monique Wilmer- Leegwater bij de foto van Rosan Waanders, Miriam Janssen bij Salomé Tetteh Quaye, Naz Ergin bij de foto van Roxana Keizer en Marieke Zijlstra bij Dione Van Den Berg,  Enis Odaci  bij Gianluca Lucchetti, Shervin Nekuee bij Nadia ter Braak en tot slot Isis Zengerink bij de foto van Dané Lesscher.

De jury

De jury selecteerde 8 foto’s en gaf aan de studenten een toelichting bij hun keuze.
De jury werd gevormd door de fotografen Agnes Booijink, Rikkert Harink, Annina Romita, Henk van der Stouw, onder leiding van Julius Visser, docent bij Kunstenschool Oyfo.  Het juryrapport is te lezen op www.bernhardsontmoeting.nl

Duurzaam en water

Dit fotoproject maakt onderdeel uit van het thema Duurzaam van de Bibliotheek Hengelo. Duurzaamheid en water zijn dé thema’s van de toekomst. Bernhards Ontmoeting en Oyfo hebben daarom binnen dit project gekozen voor een fotografische visualisering van water. Dat water voor fotografen een heel veelzijdig onderwerp is, bewijzen deze foto's. De mooie poëzie bij de foto laat tevens zien dat beeld en tekst elkaar versterken.

Jaarlijkse traditie

Ook in 2021 heeft Bernhards Ontmoeting en Oyfo een fototentoonstelling met gedichten op de ruiten van de Bibliotheek gerealiseerd. De positieve ervaringen en enthousiasme, alsook de publieke belangstelling is de stimulans om van dit project een jaarlijkse traditie te maken.

Datum woensdag 1 juni 2022
Einddatum donderdag 1 september 2022