Activiteiten | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Biebcollege: Ik ben geen man! - Mirjam Kaijer

Dit biebcollege is een pleidooi voor meer persoonlijke geneeskunde en beter wetenschappelijk onderzoek naar man-vrouwverschillen in de zorg. Ik ben geen man! laat zien waarom legio vrouwen nog altijd in medisch niemandsland ronddolen.

Na de onthutsende hoeveelheid reacties op haar rubriek Diagnose in de krant ging Mirjam Kaijer op zoek naar antwoorden op de vraag hoe het komt dat er zoveel vrouwen met onbegrepen gezondheidsklachten rondlopen. Klachten die soms onterecht worden afgedaan als de overgang, burn-out, fibromyalgie, het chronisch vermoeidheidssyndroom of gewoonweg met de conclusie: ‘Het zit tussen je oren’. Hoe kan het bestaan dat ruim 75 procent van de patiënten met schildklierafwijkingen, reuma en andere auto-immuunziekten vrouw is en dat men nog altijd niet weet hoe dat komt? Het antwoord is schokkend!

Ik ben geen man!

Ik ben geen man! is een aanrader voor elke hulpverlener en een bemoedigend en inspirerend voorbeeld voor vrouwen die in onze gezondheidszorg zijn verdwaald: geef nooit op! Mirjam Kaijer, journalist, columnist en oud-verpleegkundige, vertelt op luchtige en treffende wijze over haar zoektocht naar een diagnose; over de bureaucratie, de hiaten in ons zorgsysteem, de korte consulten en de foute conclusies. Ze vertelt hoe jaren later een onverwachte diagnose - en een operatie in Amerika - haar uiteindelijk op het juiste pad bracht.

Over Mirjam Kaijer

Mirjam Kaijer is moeder van twee dochters, getrouwd en woonachtig in West-Friesland. Ze is schrijfster, journalist en columnist bij het Noordhollands Dagblad waar ze op humoristische wijze actuele en herkenbare onderwerpen voor het voetlicht brengt. Haar artikelen zijn vaak medisch gerelateerd en in haar laatste boek duikt zij de wereld in van genderspecifieke zorg waar zij artsen en wetenschappers interviewt met de vraag hoe het komt dat er zoveel vrouwen zijn met onverklaarde gezondheidsklachten. ‘Ik ben geen man’ is het 6e boek van Kaijer.

Inschrijven is niet (meer) mogelijk

Datum donderdag 24 november 2022