Programma

BiebCollege: Van Stalin tot Poetin

BiebCollege: Van Stalin tot Poetin

Poetins oorlog in het licht van de Russische geschiedenis 

Weten we voldoende van de Russische geschiedenis om Poetins gedachtegoed en de houding van de Russen te kunnen begrijpen?

Hoeder van de Russische wereld

Sinds de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 houdt deze oorlog ons bezig. Hoe kan het toch dat Russen onder het gezag van Poetin deze meedogenloze oorlog blijven voeren? Poetin noemt zich - net als tsaren vroeger- hoeder van de Russische wereld, waartoe hij ook Oekraïne rekent. Regelmatig houdt hij lange redevoeringen over grote dreigingen voor Rusland in het verleden en nu. Bijvoorbeeld over het nazisme dat nu weer in Oekraïne zou zijn binnengedrongen.  

Gedachtegoed

Sinds februari 2022 keert regelmatig de vraag terug: weten we voldoende van de Russische geschiedenis om Poetins gedachtegoed en de houding van de Russen te kunnen begrijpen? Slaan zijn verhalen over de verdediging van eenheid van de Russische taal, religie en geschiedenis bij de Russische bevolking aan? Of zullen ze hem negeren en op den duur laten vallen? 

Peter Wester

Peter Wester is historicus en oud-geschiedenisdocent van het Twents Carmellyceum. Hij begeleidt twee historische leeskringen in de Bibliotheek Oldenzaal. Peter frist deze avond onze kennis op van het tsarendom in de 19e eeuw en van de communistische regimes van Stalin (1924 – 1953) tot Poetin (na 1999) en hiermee verduidelijkt hij wat er nou precies in deze oorlog wordt uitgevochten.  

BiebCollege  

Acht keer per jaar is er een BiebCollege in Bibliotheek Hengelo met steeds een maatschappelijk relevant onderwerp. Verwacht elke keer een frisse en bevragende kijk op een maatschappelijk relevant en actueel onderwerp. Maxim Februari, Mirjam Kaijer, Herman Pleij en Fokke Obema waren eerder al te gast. In juni is er een BiebCollege XL over duurzaamheid.

Aanmelden

Onderaan deze pagina kun je jouw kaarten kopen. Een kaart kost 7,50 en is inclusief koffie/thee en een drankje na afloop. De inloop is vanaf 19:30, het BiebCollege start om 20:00.

Inschrijven is niet (meer) mogelijk

Datum dinsdag 30 mei 2023
Tijd 20:00 tot 21:30 uur
Thema Biebcollege
Prijs
Leden € 7,00
Niet-leden € 10,00