Programma

Biebcollege: Blauw Wit Rood – Karel Smouter

Biebcollege: Blauw Wit Rood – Karel Smouter

In een nieuw BiebCollege vertelt NRC-journalist Karel Smouter over het prille begin van de boerenopstand die het land blauw-wit-rood kleurde.

Smouter zag van dichtbij hoe de stikstofcrisis insloeg als een bom op het Nederlandse platteland en hoe Caroline van der Plas (BBB) haar eerste stappen op het campagnepad zette.  

Blauw wit rood

In zijn boek Blauw wit rood laat Smouter zien dat het stikstofprotest een opflakkering is van een veenbrand die al langer in Nederland smeult. Hij beschrijft drie grote kwesties die voor de brandhaarden zorgen: van wie is Nederland? Van wie is het landschap? En: van wie is de microfoon?  

Maar bovenal gaat hij op zoek naar bluswater: hoe overbruggen we de verschillen tussen boeren en boswachters, conservatieven en progressieven, somewheres en anywheres? Want er wachten nieuwe uitdagingen, zoals de kwaliteit van het Nederlandse water, de energietransitie en de zoektocht naar ruimte om te kunnen wonen, leven en werken. En als we niet opletten leven we straks wel duurzaam, maar zijn we niet langer een samenleving.

Verwacht vanavond een genuanceerde blik op deze crisis, met oog voor haalbare oplossingen voor alle partijen.

BiebCollege  

Acht keer per jaar is er een BiebCollege in Bibliotheek Hengelo met steeds een maatschappelijk relevant onderwerp. Verwacht elke keer een frisse en bevragende kijk op een maatschappelijk relevant en actueel onderwerp. Maxim Februari, Mirjam Kaijer, Herman Pleij en Fokke Obema waren eerder al te gast.

Aanmelden

Onderaan deze pagina kun je jouw kaarten kopen. Een kaart voor bibliotheekleden kost €7,50 en is inclusief koffie/thee en een drankje na afloop, als je geen lid bent van de Bibliotheek ben je ook van harte welkom, een kaartje kost dan €10,-. De inloop is vanaf 19:30, het BiebCollege start om 20:00.

Datum dinsdag 26 september 2023
Tijd 20:00 tot 22:00 uur
Waar Bibliotheek Hengelo Stad
Thema Biebcollege
Prijs
Leden € 7,50
BiebCollege Oktober Leden
Niet-leden € 10,00
BiebCollege Oktober Niet-leden