Programma

Boekenweek: Boekenballade 2018

Boekenweek: Boekenballade 2018

Ook dit jaar organiseren we tijdens de Boekenweek weer de Boekenballade in samenwerking met Metropool, Hengelo Leest en Boekhandel Broekhuis. Er zijn optredens van A.L. Snijders, Johanneke ter Stege, Atte Jongstra, Jordi Lammers, Arthur Adam, Sansan en Hengelo's eigen stadsdichter Marijke Agterbosch. De presentatie is in handen van cabaretier Nathalie Baartman.

De Boekenballade vindt plaats in Poppodium Metropool in Hengelo.

Hier stellen we de hoofdrolspelers alvast aan je voor!

A.L. Snijders

A.L. Snijders (Amsterdam, 24 september 1937), pseudoniem van Peter Cornelis Müller, maakte furore als schrijver van columns (onder andere bij Het Parool). Hij is de uitvinder van een nieuw literair genre dat het zeer korte verhaal wordt genoemd, afgekort ZKV en staat nu bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal, kortweg zkv genoemd. Aanvankelijk deelde hij de korte verhalen met een select gezelschap, per e-mail, vanaf 2006 worden ze gebundeld in boekvorm uitgegeven.

Nathalie Baartman

Licht hysterisch, wereldvreemd en van het padje af. Gelukkig maar. Dat maakt haar tot een van die bijzondere, eigenzinnige cabaretiers die we moeten koesteren. In najaar 2016 startte ze met haar zesde cabaretprogramma Voest! In 2017-2018 volgt de reprise. Nathalie schrijft columns voor De Twentsche Courant/Tubantia en regelmatig ook voor het radioprogramma Vroege Vogels.

Atte Jongstra

Atte Jongstra is schrijver en essayist en recenseert voor NRC Handelsblad. In 2016 ontving hij de Constantijn Huygens-prijs. Jongstra heeft diverse boeken op zijn naam staan. Incidenteel is hij actief als beeldend kunstenaar. Zo was hij in 2013 actief als gastcurator van de tentoonstelling De paden van het paradijs in het Rijksmuseum te Enschede. Een week voor de boekenweek 2018 verschijn zijn bundel De ontgroende mens ter gelegenheid van het Boekenweekthema 'Natuur'.

Arthur Adam

Arthur Adam is een singer-songwriter die in allerlei genres melodieuze, intrigerende nummers schrijft en een stem van elastiek heeft. Hij maakt melancholieke, akoestische Engelstalige liedjes die in de muziekpers vergeleken worden met het werk van onder andere Damien Rice, Sufjan Stevens en Jeff Buckley. Adam bracht vier albums uit: het experimentele album In a Cabin With, de popplaat Awake, het veelzijdige album Pulse, en het voor zijn doen optimistische Magic, Light.

Johanneke ter Stege

Ze verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Als zangeres kun je haar solo tegenkomen achter haar piano en zingende zaag of dichtend als Deventer Dichter. Johanneke: “Ik wil mensen inspireren met mijn muziek en ze details laten zien van de wereld om ons heen, zodat ze zich opnieuw kunnen verbazen over het gewone.” Johanneke laat zich inspireren door: Michel Gondry, Franco Fontana, Ingmar Heytze, Spinvis, Ane Brun, en Fiona Apple.

Jordi Lammers

Lammers studeert Nederlandse taal en cultuur in Nijmegen. In 2016 was hij de campusdichter van de Radboud Universiteit, nadat de jury bestaande hem hadden geprezen om zijn vervreemdende taalgebruik en zijn durf om stelling te nemen. Stadsdichter Arns vergeleek hem met ‘de jonge Oscar Wilde’. In datzelfde jaar won hij de voorronde van de landelijke schrijfwedstrijd Write Now! Zijn gedichten en verhalen verschenen onder andere in Meander, De Optimist, Op Ruwe Planken en De Revisor.

Marijke Agterbosch

Marijke Agterbosch is de stadsdichter van Hengelo. Ze is intussen de vijfde stadsdichter. Haar gedichten kenmerken zich door mooi woordgebruik en ritme.

Sansan

Een vriendengroep die samen zingt. Puur voor plezier, zonder winstoogmerk of beroemd te worden. Ze beoefenen bijna alle genres, meestal a capella, soms begeleid door gitaar. Waar nodig vertalen ze of maken ze zelf liedteksten (meestal Twents). Het is vast en los, paal noch perk, maar toch vlees en vis.