Rapportages BiebPanel

Samenvatting onderzoek ‘Jongeren van 13 t/m 17 jaar’

In dit BiebPanel onderzoek is onderzocht hoe jongeren van 13 t/m 17 jaar de Bibliotheek zien en hoe de Bibliotheek hierop kan inspelen.

Lezen en de Bibliotheek spelen geen grote rol in het leven van jongeren van 13 t/m 17 jaar. De jongeren zien de Bibliotheek vooral in de tradionele vorm en geven bij hun zoektocht naar informatie met name de voorkeur aan online bronnen. Voor jongeren zou de Bibliotheek een combinatie moeten bieden tussen levendigheid en rust.

Vrijetijdsbesteding

Vrijetijdsbesteding bestaat bij jongeren voornamelijk uit het bekijken en beluisteren van video's en muziek en (online) contact met vrienden. Ze kijken het liefst YouTube filmpjes, spreken af met vrienden of luisteren naar muziek. Een op de vijf leest graag een boek.

Jongeren zijn het meest actief op Instagram en Snapchat. Op YouTube kijken jongeren het meest naar muziekvideo's.

Om leuke ideeën op te doen, gebruikt slechts 1 op de 16 boeken. Ze doen voornamelijk via vrienden ideeën op.

Wat doe jij graag in je vrije tijd

Informatiebronnen

Boeken spelen maar een beperkte rol in het zoeken naar informatie voor school. Google is de meest gebruikte informatiebron. Ruim een derde gebruikt schoolboeken voor informatie en 1 op de 8 jongeren zoekt informatie in andere boeken. Driekwart van de jongeren haalt de boeken uit de Bibliotheek.

Lezen voor het plezier

De helft van de jongeren leest wel eens een boek voor zijn plezier. De helft heeft dat in het afgelopen jaar wel eens gedaan. Bijna de helft leest minstens eens per week. Driekwart leest liever een papieren boek.

Social media boek gelezen

De Bibliotheek

De helft van de jongeren bezoekt de bibliotheek wel eens. Die wordt veelal nog geassocieerd met het uitlenen van boeken. Een kwart gaat minstens één keer per maand naar de bibliotheek. Met als belangrijkste reden om boeken of andere materialen te lenen. Ruim twee derde is lid van de bibliotheek. Bijna zes op de tien vinden de bibliotheek (heel) leuk en denken daarbij vooral aan boeken, informatie, rustig en stil.

De toekomst van de Bibliotheek

Jongeren zouden de bibliotheek graag zien als een gezellige plek, waar zij huiswerk maken, lezingen kunnen bijwonen en om te lezen, gamen of muziek te luisteren. Als zij directeur van de bibliotheek waren zouden ze meer gezelligheid creëren en meer games willen. Daarnaast speciale hoekjes voor jongeren inrichten en lezingen organiseren.

Jongeren vinden het gamingconcept het leukst. Ruim een derde vindt studie en huiswerkhulp een leuk idee. Voor hen moet de bibliotheek vooral een leuke plek zijn waar je huiswerk kunt maken en mensen kunt ontmoeten. En ze moeten er vooral zijn voor het lezen.

als je directeur zou zijn

Uw feedback is belangrijk voor ons. We danken u hartelijk voor uw deelname!

Een aantal keren per jaar wordt onderzoek uitgevoerd onder onze leden via het BiebPanel. Wilt u meedoen? Meldt u zich dan hier aan.